Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нинова: В бюджета има свръхпечалби, ще ги ползваме за компенсации

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че с натрупани свръхпечалби от производителите и търговците на ток могат да се компенсират бизнесът и потребителите след въведения мораториум върху цените на тока, парното и водата. Нинова акцентира върху положителния финансов резултат на две държавни дружества - АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. Икономическият министър казва, че това е практика, която няколко европейски държави вече са въвели - "прибрали са част от тези свръхпечалби в своите бюджети чрез дивиденти или вдигане на дивидентите". До дни ще бъдат обявени компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза, стана ясно след среща на Нинова с работодатели

"Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети", обясни Корнелия Нинова и добави, че мораториумът трябва да върви и с компенсации за електроразпределителните дружества, ЕСО и ВиК-дружествата.

"Привърженик съм на мораториума на цените и на Министерски съвет бях една от тези, които настояваха да го има. Знам какви са аргументите против, има и разумни аргументи. Първата грижа са домакинствата, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е компенсациите за икономиката и фирмите - третата за за електроразпределителните, ЕСО и ВиК-дружествата и четвъртата мярка, която мисля, че трябва да се вземе, е увеличаване на доходите", обобщи пред БНТ вицепремиерката.

Нинова съобщи, че докато тече мораториумът върху цените предстоят промени в Закона за енергетиката и промени в ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като част от членовете му са с изтекли мандати.

"Част от задачата ни през тези три месеца е с помощта на експертите да видим какво може да се промени в тези нормативни актове, по които КЕВР определя цената - как да се намалят разходите да се оптимизират структурите", обясни Нинова.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция ще помогне за овладяването на високите цени, но не е единственото решение, смята вицепремиерът.

По темата за язовирите и наводненията - Корнелия Нинова обясни, че през 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни ремонти на 93 язовира. Проверката на министерството показва, че от тях са ремонтирани само десет. "ДНСК ни даде доклад, в който се казва, че и 10-те ремонтирани язовира са незаконно ремонтирани, защото нямат проекти, не са подали документи, не са им одобрени тези документи", заяви Нинова и обеща, че виновните за това ще бъдат разкрити, а цялата информация ще стане публична, след като приключи и проверката на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във