Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нинова: Правителството от самото начало е в сделката с ЧЕЗ

За нас в този казус важното е да защитим правата на три милиона българи и националната сигурност. Смятаме, че в тази сделка от началото до край стои правителството на Бойко Борисов. Г-н Борисов е излъгал българския народ. Той твърдеше, че правителството няма нищо общо, нищо не знае, и току-що научава. Но току-що спецслужбите и ДАНС информираха българския парламент, че те имат пълната информация за продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. насам и няколко пъти информацията е предадена на МС. Въпросът ми е кога бяха предадени резултатите от тези проверки. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова  на съвместното заседание на на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност.

Нинова попита шефовете на служби кога са информирали премиера Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ след като чу изложението на директорите на спецзвената. Тя атакува и директора на Банката за развитие Стоян Мавродиев, който също беше изслушан.

"Г-н Мавродиев, суперинтелигентен човек като вас е недопустимо да говори нелепости пред българския парламент. Вие чели ли сте закона за ББР? Вие не сте тук на добра воля, както казахте, а по задължение, тъй като банката съобразява дейността си с политиката на правителството на Република България. Вие сте единствената държавна банка, която изпълнява политиката на правителството. Ако твърдите, че нямате никакво отношение към сделката, като държавна банка, значи чешката компания ЧЕЗ, чрез своя говорител, лъже, защото ЧЕЗ казват, че разполагат с писмо от ББР, с което изразява готовност за рефинансиране на сделката. Съветвам ви горещо, г-н Мавродиев, да идете в секретната секция, където има един-единствен хвърчащ лист от премиера Борисов, и да видите какво пише там за ББР. Ще повярвам на Борисов, че банката е ангажирана, а не на вас", каза Нинова.

Според нея изводът е, че правителството е знаело, а службите са информирали навреме какво се случва за продажбата на ЧЕЗ. 

"Сега Гинка Върбакова трябва да реши да се поддаде ли на "шантажа" и да приеме офертата на г-н Борисов", каза още Корнелия Нинова.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във