Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нинова поиска оставката на шефа на КЕВР заради сделката за ЧЕЗ

БСП ще внесе проекторешение за освобождаването на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Наред с това социалистите ще изпратят и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

"Основанието за този сигнал е днешното изказване на Иван Иванов, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, внедрени в Закона за енергетиката с промените, които направихме за ЧЕЗ", обясни председателката Корнелия Нинова.

"Въпреки специалното изменение Иван Иванов каза, че няма да го изпълни. За това Наказателният кодекс предвижда пет години лишаване от свобода", добави Нинова.

Проекторешението за отстраняването на Иванов ще бъде внесено в парламента в петък, съобщи тя. 

Нинова разкритикува шефа на КЕВР и за думите му, че събраните 200 хиляди подписа против продажбата на ЧЕЗ нямат значение. 

По думите й БСП няма да предложи човек за поста на Иванов. 

"Няма да оставим тъмната сделка за ЧЕЗ да се случи на гърба на народа и на българския национален интерес", подчерта лидерът на социалистите. 

Нинова атакува и премиера Бойко Борисов, посочвайки, че той неколкократно е излъгал по отношение на сделката между "ЧЕЗ Груп" и "Инерком" на Гинка Върбакова. 

"Борисов излъга, че е получил документ от чешкия премиер Бабиш за финансирането на сделката. Той каза, че не знаел за продажбата на ЧЕЗ, а от Чехия казаха, че на три пъти дружеството му е предлагано. Няма как при тези факти да не свържеш името на Борисов с подозрения и съмнения по тази сделка", коментира Корнелия Нинова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във