Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нинова: Бойко Борисов вкара България в европейски скандал

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг за 77 млн. евро., приблизително 150 млн. лв. БЕХ е държавно дружество и неговото управление се осъществява от екип, излъчен и назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение. Заключението на комисията и препоръките към България са да се премахнат пречките пред навлизане на конкуренти и това да позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно с повече продавачи и купувачи и може би най-важното, ще осигури на българските граждани  по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

"Реакциите не закъсняха, премиерът Борисов каза: „Нашето усещане за собствеността на газопреносната система е, че ако не е собственост на българските граждани и на българската държава, би било предателство“. И нашето усещане е  такова, г-н премиер и затова ПГ на „БСП за България“ подкрепи в Народното събрание решение да не се приватизира Булгартрансгаз. По думите на премиера, ЕК е изискала от България Булгартрансгаз да бъде приватизиран, да дойдат  "най-големите руски, турски и какви ли не компании и да излезе, че той е дал тръбите на България". Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не. Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: „Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българският премиер Бойко Борисов и каза:“ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз“, обясни Нинова.

Тя подчерта, че ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как  да се направи това е било оставено за решение на българското правителство.

"За ЕК е било важно, цитирам: „ Да спрат незаконните действия на БЕХ“.  Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство- не. В резултат на това, на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие  за приватизация. Както е видно от изявлението на еврокомисаря, такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България -  Бойко Борисов, гражданите за европейско развитие на България и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал", се казва още в декларацията.

"Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза: „Няма да я плащат българските граждани, ще плати БЕХ”. Добре, но БЕХ от къде ще вземе тези пари? От собствени приходи? От какво са тези приходи – от услуги на граждани и фирми, а кой плаща тези услуги - гражданите и фирмите. Правителството не е защитник на националния интерес, а са хора неспособни, некомпетентни да управляват икономиката, енергетиката и страната. Но за това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната. Тук искам да поставя един въпрос към управляващите, макар да няма конкретно отношение към този казус, но има по темата. Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко е платил всеки български гражданин, защото тези глоби за нарушения от страна на правителството ги плащат всички. Сигурно не знаете. Ние поискахме справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв. Тези пари са платени. Ще бъдат платени сега и тези 150 млн. лв. Въпросът ми е кога, уважаеми г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България", пита Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във