Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Никозия, София, Рига и Братислава са кандидати за централата на Европейския орган по въпросите на трудовия пазар

Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха издигането на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда на 18 април.

Читири града са издигнали кандидатурата си да приемат централата на Европейския орган по въпросите на трудовия пазар. Това са Никозия, София, Рига и Братислава, съобщиха от Съвета на Европейския съюз.

Припомняме, че министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха издигането на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда на 18 април. Обсъждането на предложението за създаване на новата структура започна през март 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Очаква се новата структура да спомогне за гарантиране на правата на работниците и гражданите на равно третиране и равен достъп до различни форми на заетост и социална закрила в трансгранични ситуации.

Новата структура трябва да започне своята дейност до края на 2019 година.

Името на града домакин ще бъде обявено на 13 юни след гласуване от всички държави членки, което ще стане в Люксембург.
Близо 17 милиона европейци живеят или работят в друга държава членка на общността. А за последните десет години броят им е нараснал два пъти.
От март 2018-а е предложението на Европейската комисия да се създаде такъв орган, с който да се улесни мобилността на гражданите в Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във