Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Николова: Взехме мерки за увеличаване заплатите на медиците и учителите

Равнопоставеността на жените и мъжете е от изключително значение в контекста на общия ни стремеж за модернизиране на европейския социален модел и за постигане на целите на Стратегия Европа 2020“. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в Букурещ на международната конференция.

Николова акцентира върху последователната политика, която страната ни води за равенството между половете и даде примери с приети закони, стратегически документи и механизми за постигането на тази цел. „Една от най-важните области, в която инвестираме усилия и средства, е участието на жените на пазара на труда и съответно професионалната им реализация“, каза Николова.

Тя добави, че са предприети мерки за увеличаване на заплатите при професии като тези на медицинските сестри и учителите. Марияна Николова изтъкна още, че България е на първо място в ЕС по относителен дял на жените в IT сектора. Сред водещите участници във форума беше и президентът на Световната банка Кристалина Георгиева.

Двудневният международен форум е под патронажа на премиера на Румъния Виорика Дънчила и се провежда в рамките на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във