Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Николова предлага хотели да приемат хора под карантина и за болнично лечение

Работна група от експерти на Министерството на туризма и представители на сектора ще внесе предложенията на бранша по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, под чието ръководство се проведе второто заседание на Консултативния съвет по туризъм, което премина онлайн заради превантивните мерки срещу COVID-19. 

Във връзка с провеждането на обществено обсъждане по Плана за възстановяване и устойчивост на България (структуриран в четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България), работна група от министерството ще представи за включване в него на предложенията от сектор туризъм в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. До края на седмицата министерството ще изпрати писма до членовете на съвета, за да излъчат представители, съобщи вицепремиерът.

Николова съобщи, че с нейно писмо до браншовите организации е поискано по аналогия с лятото да предложат незаети хотели да поемат за настаняване при необходимост хора под карантина заради коронавируса, самоизолирали се или за болнично лечение, като държавата ще поеме разходите.

Освен това, ведомството ще изпрати писмо и до Министерството на образованието и науката, с което то ще бъде сезирано да се увеличат броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в специалност туризъм във висшите учебни заведения.

"Усилията на Министерството на туризма в рекламата през настъпващия зимен сезон са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни", изтъкна министърът. Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“.

Вицепремиерът припомни, че Консултативният съвет към министъра на туризма е създаден с идеята на заседанията му да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с възстановяването и рестартирането на отрасъла, за които е необходимо широко обществено съгласие. "При първата ни среща през септември обсъдихме детайлно състоянието в сектора и последиците от пандемията. Тогава се обединихме около становището, че трябва да търсим консенсус за рестарт и за рекламата на България като безопасна и здравословна дестинация. Тази политика продължаваме заедно още по-активно", каза ресорният министър,

Тя изтъкна, че правителството продължава да развива и надгражда мерките - социални, икономически и финансови, в помощ на сектора, които ще надхвърлят 2 млрд.
 А по данни на Световната организация на туризма спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е около 70%. Изходящите туристически пътувания в световен мащаб са намалели с 700 млн., което генерира загуби от 730 млрд. долара", посочи Николова.

За периода юни–август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53%, по данни на НСИ, от места за настаняване с поне 10 легла. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи той е само 16%.

Взима се предвид готовността на големите ни курорти да приемат туристи при строги санитарни мерки. От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания. Разчитаме на туристи от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции. Според икономисти между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв. Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.

Министър Николова представи и одобрените съвместно с представителите на зимните курорти, областни управители и общините и издадени с нейна заповед Указания за прилагане на противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти за сезон 2020/21 г. "Те трябва да гарантират статуса на България като здравословна и сигурна дестинация и са насочени към по-бързото извеждане на сектора от тежката ситуация. Всички трябва да сме много отговорни, защото при неспазване на мерките грешката на някого ще е петно за целия бранш", посочи вицепремиерът.

Тя подчерта, че мерките за зимата се базират на опита на големите европейски курорти и предписват конкретни изисквания към ползването на кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове, ски училищата, за задължителното носене на маски в транспорта, на обществени места, в заведенията до консумация на храната, минимум 1.5 м дистанция и др. "Контролът как се спазват изискванията вече започна и ще бъде безкомпромисен и само участието в него на всички заинтересовани ще даде добавена стойност на продукта.

Проведох среща с представители на Българска лавинна асоциация, които са разработили платформа за т.нар. лавинна прогноза, каза още тя. Тази година системата ще работи пилотно. Вярвам, че ще допринесе за по-голямата сигурност на туристите и жителите на зимните курорти", увери вицепремиерът.

"Промотирането на дестинация България ще се осъществява преди всичко онлайн, разчитайки на гъвкави и иновативни подходи", заключи Николова и призова участниците в заседанието да предложат свои идеи за по-бързо излизане от кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във