Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Николова иска "бързи зелени коридори" за ваксинирани

Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите пътуващи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това е заявила Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма, по време на видеоконференция на високо равнище с колегите си от Европейския съюз в рамките на португалското председателство.

Николова е посочила, че безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение.

Акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията и ние вярваме, че тези основни цели ще поставят основите за началото на възстановяването и бъдещото развитие в сектора, е казала министър Николова. И е добавила, че националните планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на тези решаващи за туризма цели.

Според министъра, е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС. Конкретните дейности за улесняване / насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм, е отбелязала министър Николова. 

Николова е констатирала, че пандемията COVID-19 оказва безпрецедентен натиск върху туристическия сектор в Европейския съюз. В контекста на COVID-19 най-отчетливите тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във