Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Николай Василев за ЧЕЗ: Приватизацията беше добра за времето си

Учуден съм, че един енергиен министър се изказва против приватизацията на ЕРП-тата по принцип. Не приемам подобна оценка от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. Не съм участвал в приватизацията на ЕРП-тата, но тя беше една от най-добрите за времето си. Това коментира бившият вицепремиер от правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) Николай Василев.

Според него приватизацията може да се смята за добра за времето си поради две причини. Първата от тях е, че приходите, които се получиха от приватизацията на трите ЕРП-та, са приблизително 1.5 млрд. лева. Втората причина е, че критериите за участие бяха много високи и нямаше "маймунски" и офшорни компании.

Василев увери, че приватизацията на ЕРП-тата няма нищо общо с националната сигурност.

"Регулацията на ЕРП-тата е по-ясна, когато е в частни ръце, защото ако държавата вземе участие в сделката и вдигне цената на тока, то всички ше излязат на протест пред Министерски съвет да искат безплатен ток", каза още той.

За мен държавата трябва да има нула процента и да не участва в сделката, отсече бившият вицепремиер.

На въпрос трябва ли по-малка фирма да придобие собствеността върху електроразпределителното дружество, Василев заяви, че по-лошо от това не може да се случи, ако "Инерком Груп" придобие ЧЕЗ.

По думите му най-лошото, което може да се случи, е ако държавата влезе в сделката за ЧЕЗ - поради две причини. Първата е, че държавата е лош стопанин, а втората е, че ако държавата може да помогне за сделката с ЧЕЗ с парите на данъкоплатците.

"Има хора в държавата, които знаят кой стои зад Гинка Върбакова, но ако не се включи пряко в сделката, тя може да пропадне", уточни Василев пред Nova.

Той коментира, че има достатъчно механизми, с които може да се прекрати сделката за ЧЕЗ. Според него това може да стане с няколко обаждания от "Дондуков" 1 до няколко банки, както и до електроразпределителното дружество в Прага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във