Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ БИЕ ОТБОЙ ЗА ПРОДАЖБАТА НА БТК

Моментът не е неизгоден за продажбата на БТК, заяви при посещението си в Лондон вицепремиерът Николай Василев. Международната ситуация в телекомуникационните е крайно неблагоприятна и никой няма да се интересува от покупката на нашата компания, отбеляза той. Водещият концерн в отрасъла Водафон например смята, че няма никаква полза да инвестира в нови страни и затова мениджърите му са отказали среща с водената от президента Петър Стоянов българска група. Така се оказва, че ентусиазмът за летящ старт на новото правителство в областта на приватизацията започва да поугасва.
По време на предизборната кампания Николай Василев критикуваше кабинета на Иван Костов, че забавя продажбата на структуроопределящи компании като БТК и Булгаргаз. И обещаваше, че новото правителство ще ги продаде възможно най-бързо, колкото и ниска да е цената в момента, защото при държавното управление те ще поевтиняват с всеки изминал ден. Най-неочаквано обаче, още на третия ден от встъпването си в длъжност, Василев прие позицията на предшествениците си, че трябва да се изчака по-изгоден момент. Вицепремиерът проучи възможностите за избор на нов консултант по сделката за БТК, ако Дойче банк откаже да продължи работата си по продажбата.
По-оптимистична е ситуацията около приватизацията на Булгартабак холдинг. Николай Василев се срещна в Лондон с представители на Бритиш Америкън Тобако. Финансов консорциум също се интересува от тютюневия холдинг. Но при всички случаи правителството ще настоява купувачът на Булгартабак да увеличи максимално износа и производството му.
През следващата седмица кабинетът ще създаде работни групи по най-важните приватизационни сделки, изтъкна Василев. Те ще преценят каква работа е свършена досега и какви са пропуските.
Президентът Петър Стоянов и Николай Василев се срещнаха в английската столица и с членове на съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тема на разговора, на който присъства и президентът на ЕБВР Жан Люмиер, бяха два нови проекта за заеми, свързани с подобрение на безопасността в АЕЦ Козлодуй. Очаква се по този повод в началото на септември 2001 г. представители на банката да посетят България.
Президент и вицепремиер имаха аудиенция и при британската кралица Елизабет II. Освен това те осъществиха срещи в министерствата на търговията и индустрията, на транспорта и на външните работи на Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във