Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Николай Павлов: "Булгаргаз" не е фабрика за насекоми

"Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу „Булгаргаз“, без подбиране на средства, да е именно за това „Булгаргаз“ лека-полека да бъде изтласкан от пазара." Това заяви пред БНР досегашният изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов. "Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, за да може "Булгаргаз" да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества. А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на "Булгаргаз" да влязат ударно на пазара и да го завладеят. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на „Булгаргаз“. Ето това е цялата работа", каза още Павлов.

"Има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар", посочи той, визирайки изтичането на "временното споразумение за смяна на точка на доставка, временната договореност за доставка на определени количества на гръцката мрежа, същевременно изтича и руският договор". По повод изтичането на договора с "Газпром" бившият директор на дружеството коментира още, че държавата трябва да определи каква ще бъде енергийната политика за газовите доставки. Преговорите с „Газпром“ трябва да приключат най-късно до края на май, уточни той. "Това са изключително тежки преговори, много са консервативни в преговорите. Същото се отнася и за азерите", изтъкна Павлов.

"Булгаргаз" не е вземал грешни решения, категоричен е бившият шеф на дружеството. Според него то не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество. Информацията по преговорния процес е налична в "Български енергиен холдинг", в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, допълни той. "На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества."

За IGB връзката между България и Гърция Николай Павлов подчерта, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и "цялата помия се хвърля върху "Булгаргаз". В продължение на месеци на обществото се изричат лъжи за „Булгаргаз“, категоричен е досегашният изпълнителен директор. По думите му с внушения и манипулации министри се надяват да накарат хората да повярват в тези лъжи. Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за намаление на цената с 18%. В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, подчерта той.

"Новото ръководство е публикувало съобщение, че е намерило компанията без съдържание. Какво означава това? Това категорично не отговаря на истината. "Булгаргаз" не е фабрика за насекоми. В "Булгаргаз" остават на работа 44 експерти, които са квалифицирани и са в курса на нещата“, коментира бившият шеф след обвиненията от страна на управляващите, че заедно с него от дружеството се оттеглят други експерти и го оголват. "Булгаргаз" е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, изтъкна отново той.

"Мораториумът навреди на топлофикационните дружества, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от „Булгаргаз“. Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма абсолютно никакви компенсации", каза Павлов. "Булгаргаз" няма нито един лев просрочено задължение. Всичко е изплатено до последната стотинка", увери бившият директор. "Цялата документация, цялата информация се намира в деловодната система, каквато ние я изградихме", допълни той. По думите му през 2015 г. деловодството е било "на тетрадка".

Той определи като много положителна новина това, че "вече има проглеждане в министерството как се ценообразува, как се правят заявки, какво влиза в микса". "Поздравления, нека така да продължава – да чете, да се образова и много бързо ще разбере газовия бизнес", каза той.

Николай Павлов е призован за разпит в прокуратурата утре по досъдебно производство. "Нямам представа за какво ме викат на разпит", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във