Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НИКОЛАЙ БАНЕВ СЪНУВА ЧИКАГО

Ако искате вярвайте, ако искате не, но според основателя на АКБ Корпорация Николай Банев той управлява един от най-големите индустриални концерни с продажби за последните четири години от 1 млрд. щ. долара. Това бе заявено на специална пресконференция в началото на седмицата, но така и не се разбра защо за подобен икономически мастодонт е проблем да уреди задълженията от 1.5 млн. лв. на своето предприятие Полимери - Девня, към Националния осигурителен институт (НОИ). Ако АКБ бе наистина пълен с пари, той нямаше да иска разсрочване, а щеше веднага да покрие сумата и така да избегне исканата от НОИ несъстоятелност на девненския завод.


Според изпълнителната директорка на Полимери Анна Главинова задължението е натрупано през 1998 г., когато цената на основния произвеждан продукт - дихлоретана, е била 70-80 щ.долара за тон, а производствените разходи около три и половина пъти по-високи. От началото на 1999 г. цената на дихлоретана е надхвърлила 300 щ. долара, което е позволило задължението към НОИ да се намали от 2.8 млн. на 1.5 млн. лева.


Съвсем неотдавна в.БАНКЕРЪ писа подробно за насрочените за месеците ноември и декември общи събрания на дружества от бившия приватизационен фонд, в чийто дневен ред са залегнали точки, свързани с даването на разрешение за вливане в други дружества и на право за продажба на материални активи над 50% от капитала. За подобни намерения подсказват публикуваните в Държавен вестник обяви в края на октомври за свикване на общи събрания на Динамо-Сл - Сливен, Берое - Стара Загора, Елма - Троян, Биоинвест - София, Лемекон - Елхово, Минералмаш - Перник, Якова - Радомир, Електра - Харманли, Панайот Волов - Шумен, Феникс юг - Пловдив, и Ваканционно селище Русалка.


Началничката на правния отдел на АКБ Корпорация Валентина Колева твърди, че целта на предложенията за преобразуване била да се чуят мненията на акционерите в тази насока. Във време на икономическо преструктуриране в световен мащаб - отбеляза тя - когато сме свидетели на сливане на огромни компании като Дженеръл Мотърс и Кока-Кола (б.а. такова нещо няма), поднасянето от наша страна на предложение за обсъждане, а не на решение за преобразуване, бе прието като незаконен акт, като акт за разграбване, като акт за унищожаване на всички тези предприятия. Публична тайна е обаче, че от близо 70-те предприятия на АКБ Корпорация в добро финансово състояние са само няколко - Елма - Троян, Костенец ХХИ и Изида - Елин Пелин. За проблемите на останалите е показателно становището на изпълнителния директор на Панайот Волов - Шумен, Петър Таслев. Заводът е доставял смоли и фенопласти за над 50 фирми в страната, които вече или не работят, или поръчките им са много малки. Кремиковци преди е потребявал смоли за около 100 т, докато днес заявките са паднали на 5-6 тона. За да изплати стар кредит към ЦКБ и други задължения, Панайот Волов е бил финансиран от АКБ Корпорация с 453 хил. лева. А за да се върнат тези пари, са били продадени дълготрайни материални активи.


По думите на Анна Главинова за периода от началото на 1998 г. до края на ноември тази година корпорацията е погасила заеми за 5.325 млн. щ. долара и 4.640 млн. лв., а изплатените лихви са 2.789 млн. щ.долара и 1.293 млн. лева.


Но основният финансов проблем на холдинга е обслужването на кредит от БУЛБАНК, взет през 1998 г. за закупуване на 24% от акциите на Полимери - Девня. Кредитът е бил за 12.9 млн. щ. долара, като сега от него са останали за погасяване 5.7 млн. долара. Дали АКБ ще успее да се справи с неговото обслужване до падежа му през септември 2002 г., е загадка. Според осведомени източници в момента парите за плащанията идват от продажбата на 34% от акциите на сливенското предприятие Декотекс. Сделката била на стойност 2 млн. щ. долара. Тези пари обаче един ден ще свършат, а други източници освен разпродажбата на активи не се очертават. Полимери - Девня, например работи на минимални мощности, тъй като ЛУКойл Нефтохим - Бургас, доставя малки количества етилен (суровината за производство на основния продукт - дихлоретан).


Председателят на надзорния съвет на Полимери Николай Банев обяви, че до края на тази седмица ще се подпише меморандум, който ще реши всички досегашни проблеми. Ставало въпрос за сътрудничество, което евентуално да включва и химическите заводи на корпорацията - Панайот Волов - Шумен, и Бимас - Русе. От ЛУКойл Нефтохим не знаеха нищо за подобен меморандум.


Междувременно АКБ Корпорация проучвала условията за листиране на всички големи борси. До два месеца можело да стане факт пускането на нейни депозитарни разписки на борсата в Чикаго и на американския извънборсов пазар Наздак (NASDAQ). Интересно, дали явлението АКБ ще намери фенове отвъд Океана?

Facebook logo
Бъдете с нас и във