Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Никола Тесла - човекът, който "разпростря светлина върху лицето на Земята"

Никола Тесла - човекът, който промени представите ни за променливия ток и електротехниката

На днешния ден можем да си спомним за Никола Тесла, американският изобретател, който умира от сърдечна недостатъчност в нощта на 7 срещу 8 януари 1943 година. На 12 януари тялото му е кремирано и урната с пепелта е предоставена на гробището в Ню Йорк. По-късно останките му са преместени в музея в Белград.

Нико̀ла Тѐсла (на сръбски: Никола Тесла; на английски: Nikola Tesla) е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.  Тесла има регистрирани поне 278 патента, издадени в 26 страни. Много от патентите му са в САЩ, Великобритания и Канада, но много други са одобрени в различни държави по света. Много от изобретенията му не са защитени от патенти.

Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът който "разпростря светлина върху лицето на Земята". Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на ХХ век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитна индукция.

За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в "Ню Йоркър хотел" в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен и задлъжнял.

Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През 90-те години на миналия век интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на XXI век нараства значително.

Наследството на Тесла е отразено в книги, филми, радио, телевизия, музика, театър, комикси и видео игри. Липсата на признание докато е все още жив, го прави трагичен и вдъхновяващ характер, много подходящ за драматична фантастика. Въздействието на технологии, изобретени от Тесла е повтаряща се тема в няколко вида научна фантастика.

На седемдесет и петия рожден ден на изобретателя през 1931 г. списание "Тайм" го слага на корицата си, като така отбелязва неговия принос за генериране на електрическа енергия. Той получава поздравителни писма от повече от 70 от най-видните по това време учени от областта  на науката и техниката, включително Алберт Айнщайн.

"Тесла магията" обхваща всички области на живота ни. "Тесла Обществото" е основано през 1956 година. А 26 км широк кратер на далечната страна на Луната е кръстен Тесла.

ТЕЦ "Никола Тесла" се нарича най-голямата електроцентрала в Сърбия. Tesla Inc. (до 1 февруари 2017 г. - Tesla Motors) е американска компания от Силициевата долина, ориентирана към производството на електромобили и към иновативни решения за съхранение на енергията. Наречена е в чест именно на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла.

Летището в сръбската столица Белград се нарича "Никола Тесла".

Музеят "Никола Тесла" се намира в централната част на Белград. Той притежава над 160 000 оригинални документи, над 2000 книги и списания, над 1200 исторически технически експонати, над 1500 снимки на оригинални технически предмети, инструменти и апарати, както и над 1000 планове и чертежи, всички свързани с живота и работата на Никола Тесла. Влиза в списъка на ЮНЕСКО през 2003 г. поради критичната си роля по отношение на историята на електрификацията на света и бъдещите технологични подобрения в тази област. Музеят се помещава в жилищна сграда, построена през 1927 г. от изтъкнат сръбски архитект. Сградата е използвана за различни цели до 5 декември 1952 г., когато музей на Никола Тесла е създаден в съответствие с решението на правителството на Федеративна народна република Югославия. Материали за музея са доставени от Ню Йорк на 7 септември през 1951 г. в Белград (столицата на Югославия), в резултат на усилията на югославския посланик в САЩ Сава Косанович, племенник на Тесла и най-близък роднина и неговия адвокат Витенберг. Казано е, че това е волята на Тесла. Няма правни инструменти или каквато и да е документация с подписа на Тесла в подкрепа на това твърдение. Смята се, че Тесла умира без завещание.

Днес това е единственият музей в света, в който се съхраняват оригинални документи и лични вещи на Никола Тесла. Поради тази причина музеят оказва всячески поддръжка и съдействие в изследването на творчеството на изобретателя, а също така обезпечава достъп до информация на тези, които се занимават с история на науката и патентно право.

Facebook logo
Бъдете с нас и във