Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Никой не поиска 1.7-те млн. лв. за оранжерията в Монголия

България е поела ангажимент да осигури отглеждането на зеленчуци в монголската пустош.

Намерението на българското Министерство на земеделието и храните да проектира и изгради оранжерия за отглеждане на зеленчуци насред безплодната пустош край монголската столица Улан Батор се провали. В обявената през ноември обществена поръчка не се е включил нито един кандидат. Явно дори сумата от 1.7 млн. лв. не е била достатъчно атрактивна, за да привлече интереса на бизнеса, поради което надпреварата е прекратена със заповед на земеделския министър в оставка Десислава Танева. Все пак в случая не ставаше дума за някакъв парник, а за наистина мащабно съоръжение, с площ от 5 декара, системи за отопление, напояване, вентилация и т.н.

Формално погледнато, решението за инвестицията в далечна Азия е взето на 14 ноември, точно в деня, в който Бойко Борисов депозира оставката на кабинета в Народното събрание, но в действителност проектът е заложен в едно двустранно споразумение още от 2008-а. А през май 2015-а, когато президентът Росен Плевнелиев бе на посещение в Улан Батор, бяха договорени и конкретните параметри.

"Независимо от оставката на правителството Министерството на земеделието и храните спазва стриктно сроковете и дейностите по поетите по международна линия договори и споразумения", обяви в края на миналата година ведомството. Но колкото и стриктно да се спазват сроковете, ангажиментът засега няма да бъде изпълнен. Всъщност сумата от 1.7 млн. лв. е част от дълга на Монголия към нашата страна (2.046 млн. долара), за който бе договорено да се изплати като инвестиция в азиатската република. Така че щем - не щем, ще трябва да се постараем повече с въпросната оранжерия. 

Иначе от разработения вече проект и план се разбира, че теренът за оранжерията се намира на 8 км от път А3, който свързва Русия с Китай, и на 800 метра от жп линията Европа-Азия. При все това на изпълнителите никак няма да им е лесно. Единственият източник за напояване там са подпочвени води, до които тепърва трябва да се стигне. Освен това районът е разположен на почти 1300 м надморска височина и суровата зима и сухото и горещо лято не са от най-подходящите за земеделие. Но най-голямото предизвикателство за агрономите ще са почвите, които в околността на Улан Батор са класифицирани като сапролит - силно изветряла пръст, съдържаща кварц, каолинит и други глинообразуващи материали. Намеренията са при тези условия, върху площ от 5000 кв. м, да се отглеждат домати, краставици и пипер. Според заданието българският екип от специалисти ще разполага с точно 435 дни, за да проектира и изгради парниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във