Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Никой друг нямаше да може да направи Балкански поток, похвали се премиерът

Никой друг нямаше да може да направи Балкански поток. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на строежа на интерконектора България-Гърция заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

"Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция–България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ. Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други", коментира Борисов.

Според него на опозицията ѝ е много неприятно, че правителството се е справило в тази война - въпреки пандемията и трудностите строителството на газовата връзка с Гърция върви доста бързо и в срок. Дори и в събота се работи на пълни обороти

"Полагаме много усилия – строят се магистрали, газопроводи, в първата тройка сме по икономически растеж в ЕС, не сме теглили заеми. Помагаме на хората и фирмите със стотици милиони – това е моята работа. Акциите на Левски не са на мое име и не са в мен. Нито знам кой какво е подписвал, нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Левскарите трябва да търсят отговорност от тези, които се подиграха с отбора. Аз няма да участвам в това - ясна е целта, по какъв начин и защо. Няма юридически казус, няма правилен ход", обясни премиерът.

За газовата връзка премиерът обясни: 

"До момента са произведени 77 км тръби, от които доставени са 37 км. Разчистената полоса е 35 км и тече процесът по заваряване на тръбите по трасето. До края на месеца се очаква да пристигне в България машина за автоматично заваряне, която ще може да извършва по 50 заварки на ден и това значително ще ускори процеса по заваряване на тръбите. Удовлетворен съм от видяното и от напредъка! Успяхме с много усилия да върнем България на газовата карта в Европа. С доста работа, почтеност и откритост започнахме строителството и на интерконектора с Гърция, и на „Балкански поток“. Нашето правителство положи усилия, без които нито един от тези два проекта нямаше да се реализира, а сега те се приоритетни за Европа! Успяхме да елиминираме комисионерите по веригата и те сега са много ядосани. Но българският потребител е доволен - с 42% по-ниска е цената на газа. Това ще остане в историята!", каза Бойко Борисов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във