Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ние плащаме, а фармацевтичните гиганти ни мотаят, ядоса се Борисов

Не е честно, даже е недопустимо, ако някой даде повече пари, да му дадат повече ваксини, смята премиерът.

Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото Европейската комисия ни каже. А сега компаниите се мотаят,  ядосано обясни премиерът Бойко Борисов, който коментира темата със забавените доставки на ваксини. Той е на инспекция в района на Панагюрище, заедно с вицепремиера Екатерина Захариева.

Въпросът за проблемите с доставките, които "поставят под ваксинационните планове на някои държави", ще бъде обсъждан и на Европейския съвет в четвъртък вечерта, каза още министър-председателят.

"Когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят. Мислим, че договорът е свещено нещо и надлежно плащахме. Сега със забавянето процесът се поставя под риск. Готов съм и самолета да изпращаме да идват по-рано, но спорим дали технологията ще бъде спазена както в ТИР-а. Така ще спестяваме по два дни. А с това темпо два дни са 40 хил. души ваксинирани", обясни Борисов. 

Премиерът обяви и че европейските лидери са обсъждали да се направи електронен "зелен" паспорт за тези, които са преболедували, с антитела или с документа, че са ваксинирани, да не се налага да си правят тестове и да бъдат поставяни под карантина.

"Тези, които са ваксинирани в Европа, да се направи електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са преболедували и с антитела или с документ, че са ваксинирани, да не се налага да им се правят PCR-и , карантини да им се слагат и да им се препятства пътуването", коментира той. 

"Не е честно, даже е недопустимо, ако някой даде повече пари, да му дадат повече ваксини. ЕК трябва стриктно да следи това. Има и съд, ако трябва да ни се върнат парите, които инвестирахме, за да си произведат тези световни компании ваксините", подчерта премиерът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във