Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

НИЕ НЕ КАЗВАМЕ СБОГОМ, А ДОСКОРО

Ернст Янсен, генерален мениджър на Юреко, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Янсен, защо Юреко така внезапно се отказа от по-нататъшно участие в приватизационната сделка за ДЗИ?
- Не смятам, че това е чак толкова неочаквано решение. Ние направихме сериозни финансово-правни анализи за състоянието на ДЗИ. Запознахме се с конкретните възможности за инвестиране. Нещо повече - ние изготвихме оферта за закупуване на акции от държавния застраховател, но не сме убедени, че тази инвестиция ще бъде ефективна. Така се стигна и до решението ни да се откажем от участие в наддаването за ДЗИ. Трябва обаче да отбележа, че ние сме много доволни от начина на провеждане на приватизационния процес. Смятаме, че правителството, Агенцията за приватизацията и самата застрахователна компания направиха всичко възможно, за да стане тази процедура открита.
Нашето решение не е породено от някакви негативни генерални макроикономически анализи. Плюс това ние определено имаме бизнесинтереси, свързани с България. Смятаме, че българското правителство е свършило чудесна работа за намаляване на инфлацията у вас и за осигуряване на икономически растеж. До момента обаче нашата стратегия беше подчинена на това, какво можем да направим на застрахователния ви пазар чрез ДЗИ. Сега трябва да анализираме какво бихме могли да направим по принцип в България.

Да разбирам ли, че самото дружество ДЗИ не е оправдало очакванията ви и затова отлагате идването си на българския застрахователен пазар?
- Аз смятам, че ДЗИ е голямо инвестиционно предизвикателство за всеки. Освен това компанията има много добре развита клонова мрежа на територията на цялата страна. Има много позитивни неща в ДЗИ, които превръщат компанията в привлекателна инвестиционна възможност. Но като анализирахме цялата ситуация, нашето решение все пак е - не. Всяка една стратегическа инвестиция крие много рискове. Отказът ни от ДЗИ не означава, че покупката на компанията не си струва парите, а още по-малко, че точно ние сме били прави.

Повлия ли по някакъв начин на решението на Юреко ниският инвестиционен интерес към приватизацията на ДЗИ и фактът, че много от кандидатите се отказаха още в началните етапи на наддаването за компанията?
- Не, този факт не повлия на нашето решение. Нормално е обаче след като видите, че няма особен интерес към дадена сделка и че мнозина се отказват още преди да започнат преговори по сделката, да се запитате защо това е така. Но ние не се повлияхме от това. Решението ни изцяло се базира на направения от нас финансовоправен анализ на компанията. Може би фактът, че не се явиха например 25 компании, които да напират да участват в наддаването за ДЗИ, трябва да притеснява приватизационното ви ведомство, а не нас.

Повлияха ли по някакъв начин на решението проблемите, които Юреко има с полското правителството?
- Не. Инвестиционната среда в България и Полша се различава съществено. Още повече че там проблемите за нас дойдоха не с покупката на Пи Зет Ю, а след това. Въпреки всичко съм сигурен, че ще намерим решение, което удовлетворява и двете страни. В България ситуацията е друга и до момента не сме имали никакви проблеми. Ние бихме се чувствали много удобно у вас, защото вие сте страна, която приема инвеститори с отворени ръце.

Ако ДЗИ не бъде продадено в рамките на тази приватизационна процедура и се обяви ново набиране на оферти, Юреко би ли се включило в повторното наддаване за държавния ни застраховател?
- Ние бихме кандидатствали отново за ДЗИ, но само ако междувременно дружеството бъде развито. Даже сме готови да участваме с техническа помощ за развитието на застрахователната компания. И естествено - ако такова съдействие бъде поискано от нас. Много правителства ползват чуждестранния опит или мениджмънт за развитието на собствените си компании. След това, когато решат да продават тези компании се явяват и повече потенциални купувачи.

Говореше се, че сте се интересували и от друга българска компания. Ако решите по принцип да инвестирате у нас, каква ще е формата - нова компания или придобиване на акции от вече съществуващо дружество?
- Ние бихме искали, първо, да проследим как ще завърши процесът около раздържавяването на ДЗИ. Едва после ще преценим отново възможностите, които бихме имали на вашия пазар. При всички случаи няма да създаваме ново дружество, а ще търсим партньорство с реално работеща местна компания. Така че все още не е ясно каква възможност ще се открие пред нас. Ние не напускаме българския застрахователен пазар. Сигурно е, че ще се видим отново. За момента обаче нямаме конкретни инвестиционни намерения.

Бихте ли казали колко струва на Юреко досегашното участие в приватизационната процедура за държавния ни застраховател?
- Честно казано, не знам. Естествено, направихме сериозни разходи за адвокати и одитори. Имаме и разходи около нашите работни групи, които неколкократно бяха в България. Аз обаче не смятам, че това е загуба за нас. Съвсем нормално е всеки сериозен инвеститор да иска да получи някаква информация, преди да вземе конкретно бизнесрешение. Опитът, който имам в моята дългогодишна работа, е, че не всяка инвестиционна възможност може да се реализира. Аз не съжалявам за направените от нас разходи, защото ние научихме много както за самата застрахователна компания, така и за състоянието на целия застрахователен пазар в България, а освен това и за възможностите за инвестиране. Естествено бихме се радвали, ако можехме да получим тази информация наготово, без да хвърляме толкова много средства и труд. Нашият метод на работа обаче предвижда да направим собствени проучвания, преди да вземем решение за осъществяване на някаква конкретна инвестиция.

Г-н Янсен, колко, според вас, реално струва ДЗИ?
- Не бих искал да коментирам нищо по този въпрос. Смятам, че само този, който слага парите на масата, може да каже кое колко струва. Всичко останало са спекулации. Ние се отказахме да сложим на масата нашите пари - значи нямаме и правото да коментираме колко струва ДЗИ.

Разговора води Калин Димитров

Facebook logo
Бъдете с нас и във