Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нидерландските инвестиции преобразяват икономиката ни

В рамките на официалната церемония се е провела и среща на крал Вилем-Александър с посланик Константин Димитров, по време на която е констатирано отличното състояние на двустранните отношения между Кралство Нидерландия и България.

На официална церемония в двореца Ноордейнде в Хага новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия - Константин Димитров, е връчил акредитивните си писма на краля на Нидерландия Вилем-Александър.

В рамките на официалната церемония се е провела и среща на крал Вилем-Александър с посланик Константин Димитров, по време на която е констатирано отличното състояние на двустранните отношения между Кралство Нидерландия и България, включително по секторни въпроси и в рамките на сътрудничеството на двете страни в ЕС и НАТО. В допълнение, е направен кратък преглед на геополитическата ситуация в Черноморския регион, Западните Балкани и Източното Средиземноморие.

Посланик Димитров е използвал повода и отправи покана към крал Вилем-Александър да посети България в удобен за двете страни момент.

Кралство Нидерландия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. А от 2012 г. стокообменът между двете страни надхвърли един милиард евро и продължава да расте. 

През 2019 г. търговското салдо е отрицателно за България и е на стойност минус 451.6 млн. евро. Стокообменът пък е възлизал на 1.96 млрд.евро. Тези цифри подреждат Нидерландия  на десето място в износа ни и на девето място във вноса сред търговските партньори на България.

Сред водещи стоки в износа за Нидерландия през 2019 г. са били биодизел, семена от репица или рапида, семена от слънчоглед, медикаменти, пшеница и смес от пшеница и ръж. Във вноса от Нидерландия през 2019 г. са преодавали електрически апарати за телефония, биодизел и смеси от биодизел, медикаменти, пътнически автомобили, кръвни продукти и други. 

Изминалата пандемична 2020 година промени малко нещата. Двустранният стокообмен е загубил 0.53% от стойността си в края на декември е 1.95 млрд. евро. 

За 2019 г. нетните инвестиции от Кралство Нидерландия в България са 330.5 млн. евро. В началото на 2020 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции на Нидерландия в България възлиза на 8.60 млрд. евро, с което страната се нарежда на 1-во място по размер на вложенията у нас. Сред инвеститорите са „Идеал стандарт България“ ЕАД, Севлиево - производство и търговия със санитарна керамика, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД - преработка на нефт и производство на нефтопродукти, „Алстром Пауър България“ ЕООД - търговска и инженерингова дейност в областта на енергетиката и енергийното оборудване и много други. 

За деветте месеца на миналата година има регистрирани инвестиции в общ размер на 430.7 млн. евро (147.8 млн. евро за първо тримесечие, 44.5 млн. евро за второ тримесечие и 238.4 млн. евро за трето тримесечие).

За периода от 2008 г. до момента има пет проекта сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите с участие на нидерландски инвеститори. 

 

Туризъм

Между правителствата на Република България и Кралство Нидерландия няма действащи спогодби и споразумения за сътрудничество в областта на туризма. Но има много активен обмен в този сектор. През 2019 г. 134 804 туристи от Нидерландия са посетили България, като е отчетен ръст  от 6,9% в сравнение с 2018 г. и страната заема 10-то място сред страните членки на ЕС по брой чуждестранни туристи. През същия период 75 685 български туристи са осъществили пътувания в Нидерландия. Има ръст от 6.1% спрямо 2018 г. и страната заема 15-то място като туристическа дестинация за българските граждани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във