Банкеръ Daily

Ваня Григорова след Националния съвет за тристранно сътрудничество:

Нямаме данни какви са плащанията от частните пенсионни фондове

„Ние не можем да изчислим какъв е коефициентът на заместване на доходите след пенсиониране, така че не можем да преценим дали предлаганият модел ще сработи или не.“

Така икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира предлаганата законодателна промяна в Кодекса за социално осигуряване, внесена от министъра на финансите Асен Василев, имаща за цел въвеждане на нова възможност за допълнително пенсионно осигуряване.

Коментарът бе направен след Националния съвет за тристранно сътрудничество, провел се днес – 17 май, в сградата на Министерския съвет.

Мярката предполага допълнително пенсионно осигуряване в допълнителни фондове, а от КТ „Подкрепа“ се опасяват, че в държава, в която голяма част от населението не се осигурява допълнително по сегашните схеми, защото няма свободни парични средства, едва ли може се очаква, че предложението ще сработи.

Освен това, по думите на Григорова, „по-големият проблем е, че не разполагаме с данни какви са плащанията от частните пенсионни фондове, така че да можем да преценим какви са реалните плащания, които получават българските пенсионери“.

Получихме уверение от министъра на финансите Асен Василев, че се правят промени, които ще доведат до това допълнителните плащания от частните пенсионни фондове да бъдат включени в данните, които получава Националната агенция по приходите.

„Така ще можем да правим политики, базирани на данни, а няма да си измисляме такива, без отношение към реалната ситуация в страната“ – подчерта синдикалистката.

Тя обясни накратко и другите обсъждани законопроекти – проект на ДПС, засягащ промени в Кодекса за социално осигуряване и предлагащ разширително определение за действителен стаж. Той обаче бил отхвърлен от по-голямата част от социалните партньори. От КТ „Подкрепа“ по-скоро го приемат, като уточняват, че в крайна сметка решението ще бъде на Народното събрание.

По отношение на промяната в Закона за лечебните заведения, предложена от ГЕРБ, с цел залагане на конкретни нива на заплащане за медицинските специалисти, Ваня Григорова отбеляза, че КТ „Подкрепа“ я приема, но я смята за израз на лицемерие на част от представителите на ГЕРБ, които са можели да предприемат тази стъпка още по време на мандата си.

„Ние имаме нужда от гаранции, че заложените нива на възнаграждения в колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване най-накрая ще бъдат изпълнени“ – подчерта Григорова и със съжаление отбеляза, че тъй като това предложение идва от сегашната опозиция, то едва ли ще бъде изпълнено.

Григорова обяви и че от КТ „Подкрепа“ поставили въпрос за липсата на механизъм и условия, гарантиращи, че средствата за компенсации, които ще бъдат отпуснати към юридическите лица – като компенсации за ток и горива, по някакъв начин ще се отразят и върху доходите на заетите.

В момента изпитваме невероятни трудности да накараме част от работодателските организации, в частност по-големи предприятия, да спазват Кодекса на труда и Закона за решаване на колективните трудови спорове.

„Ние добре знаем, че има механизъм за увеличаване на минималната работна заплата, но няма механизъм, с който минималните заплати да бъдат актуализирани с оглед да покриват увеличаващата се инфлация и през април е вече 14.4 процента. И какво значение има, че ще дадем 2 или 4 млрд. лева от държавния бюджет на юридически лица, ако това не бъде усетено от българските граждани?“ – попита реторично Григорова.

На въпрос, отнасящ се до протеста на превозвачите и насрочен за 17 май, Ваня Григорова уточни, че от КТ „Подкрепа“ подкрепят работещите в градския транспорт –и то не само в София, а и в другите градове, чиито искания въпреки досегашните им настоявания пред управляващите, все остават на заден план.

„Беше ни обещано, че при актуализацията на бюджета ще бъдат заложени повече средства, но ние се опасяваме, че и сега вратата пред нас ще се затвори. Ние нямаме никакво отношение към партийните сблъсъци между управляващи и опозиция. Разбираме тезата на управляващите, че на ниво община има злоупотреби в сферата на градския транспорт, но от пет месеца не се прави никакъв анализ, въпреки дадените заявки“ – посочи Григорова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във