Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма завой към "Газпром", уверява министърът на икономиката

Според служебния министър на икономиката Никола Стоянов завой към "Газпром" няма. "Диверсификацията означава да се преговаря за доставки на газ по всички възможни маршрути", заяви той пред репортери във връзка с намеренията за възобновяване на преговорите с "Газпром". "За нас не е окей да затваряме някоя опция. "Диверсификация" не означава да затворим едни опции, за да гоним други. За това става дума. Кога ще започнат преговорите - към колегата ми от енергетиката, моля. Аз не съм там компетентен", добави министърът. И уточни, че продължава анализът колко от предприятията работят с газ и има ли възможност да преминат на алтернативни източници.

Стоянов коментира и позицията на правителството по въпроса за износ на оръжие за Украйна: "Когато има ново Народно събрание, всичко е възможно. Каквото решат народните представители, които са избрани, с това ще се съобразяваме. Ние в момента имаме зададена рамка, движим се в нея, спазваме всички закони и правила, както те са приети."

Министърът на икономиката уточни, че ще бъде проверено и твърдението на бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че частни фирми пререждат дружеството за стока от ВМЗ-Сопот. "Ако е така, е огромен проблем, разбира се. Винаги приоритет е било, и аз, когато съм бил във ВМЗ, затова мога да го кажа от първа ръка, работата с "Кинтекс". Истината е, че много сме си помагали. "Кинтекс" ни помогна декември, когато едвам събрахме пари за заплати на работниците, така че тази взаимопомощ е от първостепенно значение. Дали е така, не знам, тъй като новото ръководство на ВМЗ още не е встъпило в завода, но това ще бъде едно от нещата, които ще искам от тях да проверят".

Facebook logo
Бъдете с нас и във