Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма спасение от данъчните "добавки"

През последното тримесечие за втора поредна година се очаква да не се плаща десятък по извънтрудовите договори, а да го внесем след подаване на годишна данъчна декларация през април догодина. Над 160 000 данъкоплатци могат да бъдат принудени за поредна година да довнасят накуп данък, въпреки че няма никакъв проблем да го погасяват предварително и равномерно. Освен че затруднява ненужно хората, това на свой ред води и до проблеми със събираемостта на дължимите суми.

Преди време експерти от МФ увериха, че тази промяна ще бъде част от пакета с промени в данъчните закони, независимо от смените на политическия караул. Това мнение споделят неофициално и в НАП.

Гласуването на подобни промени обаче ще бъде възможно едва през октомври, и то само при бързо сформиране на правителство и ако депутатите са много експедитивни. Дори и в този случай обаче промяната ще е закъсняла, защото голяма част от предприятията вече ще са изплатили доходите за октомври без авансово удържан данък, показва внимателният прочит на действащия закон за данъците върху доходите на физическите лица.

Удържането на данъка става именно при изплащането на сумите и счетоводителите ще нарушат закона, ако приберат авансово 10% при изрична забрана за извънтрудовите доходи това да се прави за последното тримесечие на годината. Така, за да се реализира намерението, ще трябва да се търсят половинчати решения.

За октомври нещата са ясни - няма да ни удържат десятък. Ако обаче до края на октомври законовата промяна бъде приета на две четения - това ще бъде компромис и за ноември и декември ще се плаща данък. Доколкото авансово удържаните данъци се внасят в НАП на тримесечие (въпреки че се удържат всеки месец) обаче, няма логика да се създават текстове, касаещи само два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във