Банкеръ Daily

Асен Христов:

Няма скрит инвеститор зад покупката на ЧЕЗ от "Еврохолд"

След като "Еврохолд" само преди няколко дни придоби седемте дружества на "ЧЕЗ Груп" в България, председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" България Асен Христов заяви, че няма скрит инвеститор зад покупката. 

 

Няма и няма как да има скрит инвеститор в една публична компания като "Еврохолд", категоричен бе Христов. Той поясни, че сделката е била одобрена още преди изборите.

"Регулаторите одобриха сделката още преди изборите, но все пак промяната в политическата обстановка винаги води до това, че има някакво движение в икономиката. Не мога да кажа, че някой конкретно е спирал сделката, но в една такава сделка винаги им държавен интерес", заяви още председателят на надзорния съвет. 

Той припомни, че винаги има кръгове и то не само в България, които са за национализиране на разпределителните дружества.

Асен Христов даде оценка на ЧЕЗ като "много добра компания", но по думите му има много неща, които могат да се подобрят. 

Сделката е продължила повече от три години, а около нея е имало най-различни интереси, "сигурно е имало и политически и държавни. Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество", заяви Асен Христов и уточни, че тя е политически защитена, защото, участието на международните и световни банки помага да няма политически натиск. 

"Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката", допълни още Асен Христов като наблегна на това, че инвеститорът е българско дружество.

По отношение на средствата за сделката, председателят на надзорния съвет  на Еврохолд обясни, че те са, както от собствени източници, така и от заем. "Средствата дойдоха по два пътя. Единият е през българската борса - "Еврохолд" увеличи капитала си със 157 млн. лв. , а останалите средства дойдоха от заем от големи международни институции и банки", обясни той. 

В отговор на въпрос, той припомни, че инвестиционната програма на дружеството се одобрява от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и тя е около 85 млн. лева. Пак в тази връзка Христов обясни, че цената на тока не се определя от ЧЕЗ. "Регулаторът определя цената на тока за населението. Цената се състои от цената на тока за производство и пренос. Преносът, който ЕРП извършват е не повече от 10 %", каза Христов пред бТВ и изрази очакване, че няма да има шоково поскъпване. "Не смятам, че ще има шоково оскъпяване, освен ако няма някаква световна криза", добави той.

Обмислят нова компонента в цената на тока като застраховка на тока. 

Председателят заяви още, че във връзка с инвестициите и мерките за населени места с чести прекъсвания на тока и съответно излизане от строя на електроуреди, Христов заяви, че това може лесно да се разреши, ако има някаква компонента за застраховка на електроуредите при аварии, която да е примерно 50 стотинки или 1 лев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във