Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма сделка за "Летище Търговище"

Нито един кандидат не се яви на търга за летището в Търговище

Процесът по приватизацията наистина замира. Основните активи, които бяха заложени за раздържавяване през годините, вече са продадени, а тези, които сега се предлагат, не интересуват никого. Или поне така е на пръв поглед.

Нито един кандидат-купувач не е купил тръжни документи за участие в търга за продажбата на бившето летище в Търговище.

Предколедно Агенцията за приватизация обяви продажбата на това малко бивше "Летище Търговище", намиращо се в село Буховци, община Търговище. То е обособена част от "Летище Пловдив" ЕАД, което пък е в процедура за концесиониране. Купувачът трябваше да бъде определен чрез публичен търг с явно наддаване на 3 януари. Началната тръжна цена беше фиксирана на 2 млн. лв., със стъпка от 100 хил. лева. За участие в търга се изискваше депозит (парична вноска) от 500 000 лв. или равностойността им в евро, но явно сумата е била твърде висока.  

В момента в активите на бившото "Летище Търговище" се включва поземлен имот в землището на с. Буховци с площ от 943 415 кв. метра. Той е извън регулация и граничи непосредствено с терен в строителните граници на селото. За продажба се предлага и друг поземлен парцел по плана на с. Буховци с площ от 100 620 кв. м, заедно с разположените в него аерогара, с площ 845 кв. м, и сграда за техническо обслужване, с площ 216 кв. метра. Той се намира в регулация и граничи с първия поземлен имот, като до него достига път от републиканската пътна мрежа.

Предишният опит за продажба беше при правителството на Сергей Станишев през август 2009 година. Летището тогава бе продадено за 480 хил. лв. на фирмата "Летище Търговище 2009", собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров от Добрич. Офертата на компанията се оказа единствената в търга, обявен от "Летище Пловдив". Инвеститорът искаше тогава да създаде авиационен център за малки самолети. През октомври 2009-а сделката е оспорена от транспортния министър Александър Цветков (от първия кабинет на Бойко Борисов), който смята, че сумата е занижена трикратно. Сделката е дадена на прокуратурата и е прекратена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във