Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма риск за финансирането от еврофондове за земеделие

Финансирането от еврофондовете за земеделие не е под риск, както и няма заплаха за подпомагането  на бенефициентите. Това съобщиха от земеделското министерство като уточниха, че в момента наредбата за изменение и допълнение на наредба по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2014 – 2020 г.  е в сила.

Решението на тричленен състав на Върховния административен съд за отмяната на изменението на наредбата по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации не е окончателно. Предстои произнасяне на петчленен състав на ВАС.  Независимо от неговото решение няма заплаха и относно размера на бюджета по подмярка 4.1. Всички сключени договори по нея са законосъобразни.

Доходите на земеделските производители, иновациите и борбата с климатичните промени са сред основните приоритети, по които ЕК ще работи в бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.  Макар все още да не е ясен общия бюджет на ЕС за новия програмен период, повечето от сценариите сочат, че парите за селско стопанство ще бъдат намалени след 2020 г. За периода между 2014 и 2020 г. ЕС отделя 38% от общия си бюджет за земеделската политика като това представлява общо над 408 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във