Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма решение за шума от самолетите над София

Опасно е самолет да излита или каца по посока на вятъра, а още по-опасен е страничният вятър.

Прелитащите над центъра на София и редица квартали самолети често създават голям шум и нарушават качеството на живота на гражданите. Но защо това е така и дали може да се промени - отговорят експерти в авиационния сектор пред неправителствената организация "Спаси София".

Много софиянци се оплакват от шума от прелитащите самолети. Преди пандемията имаше подадени сигнали от "постоянен и ежедневен шум, като през летния сезон положението се влошава, поради множеството чартърни полети по всяко време през нощта".

Защо самолетите прелитат над самия град?

Опасно е самолет да излита или каца по посока на вятъра, а още по-опасен е страничният вятър. Високите Витоша и Стара планина правят северните и южните ветрове рядкост, но по-ниските Ихтиманска и Люлин планина пропускат повече източни и западни пориви. Затова Летище София е проектирано с писти в направление изток-запад, и заради това, при наличие на силен източен вятър (което се случва в приблизително 25% от времето), се налага самолетите да прелитат над града, а не откъм Елин Пелин.

Кой е отговорен за движението на самолетите?

Държавата, чрез BULATSA (държавното предприятие, отговорно за аеронавигационното обслужване на страната). BULATSA инструктира самолетите спрямо строги метеорологически фактори и международни норми. Общината няма влияние върху това от коя посока излитат или кацат самолетите.

Има ли решение за проблема с шума?

Единственото цялостно решение е да бъде построено ново летище на ново място. Това включва изграждане на нови писти, терминали, пътни и жп връзки... което се измерва в милиарди левове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във