Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма причина да се очаква повишение на тока за бита от 1 април

Александър Николов

Няма причина да се очаква повишение цената на тока за бита от 1 април. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред bTV.

Министърът отбеляза, че цената на тока за бита се регулира от КЕВР, а бизнесът в България плаща едни от най-ниските цени на ток в Европа. Николов посочи, че компенсациите, които се изплащат от държавата, са в общ размер от 4,1 млрд. лв., което представлявало три процента от брутния вътрешен продукт на страната. 

Относно поисканото с близо 60 процента увеличение на цената на природния газ от „Булгаргаз“ – цената на природния газ от 1 април зависи от динамиката на пазара. Към днешна дата необходимото увеличение на цената на природния газ е значително по-ниско, каза още министър Николов. Това ще го съобщи "Булгаргаз", когато дойде конкретният момент, защото всеки ден цените се променят, коментира той. 

Относно искането на президента Владимир Путин "неприятелските държави" да плащат газа в рубли, Николов посочи, че подобно искане официално не е постъпвало нито в „Булгаргаз“, нито в „Булгартрансгаз“, нито в Министерството на енергетиката. 

Министър Николов подчерта, че естествено България ще спазва колективното решение на Европа да не плаща в рубли за руския газ. Всички решения, които са част от ЕС и са взети с консенсус - естествено, че България ще се съобрази с тях, посочи той. 

На въпрос дали вижда причина да поиска оставката на ръководството на "Булгартрансгаз" министърът каза: "Има достатъчно причини за промяна в Надзорния съвет, по моя лична преценка". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във