Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма основания за преразглеждане на цените на парното и тока, посочват от КЕВР

Няма да има промяна в цените на парното и топлата вода от следващия месец. Това става ясно от писмото на Комисията за енергийно и водно регулиране до омбудсмана Диана Ковачева, която наскоро поиска преразглеждане на постановените от регулатора цени на топлоенергията.

От енергийния регулатор обясняват, че към момента няма основание цените на парното и топлата вода да бъдат преразгледани. Според нормативната уредба, освен че трябва да е изминал 6-месечен период, трябва да има и съществена разлика между прогнозната цена на газа за този период и тази, от която в момента зависи цената на топлоенергията.

За изминалата половин година тази разлика е 12 процента, а за да се тръгне към преразглеждане на цените и определянето на нови, е необходимо промяната да е с най-малко 15 на сто.

От Комисията определят като неправилни изчисленията на някои граждански организации и експерти, че от лятото досега „Топлофикация София“ например, е надвзела от клиентите си около 14 милиона лева.

КЕВР напомня, че освен от нивата на газа, цените на топлоенергията зависят и от разходите на централите за закупуване на квотите за въглеродни емисии, а те са поскъпнали значително. В писмото се посочва още, че за момента е намерен баланс между интересите на потребителите и топлофикациите, но ако се получат разлики, те ще бъдат компенсирани през следващия регулаторен период, за да не бъде ощетен никой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във