Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, убеден е Мартин Димитров

Мартин Димитров

Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, посочи икономистът Мартин Димитров, бивш лидер на СДС и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 40-ото Народно събрание пред националното радио.

"Разбирам, че ситуацията е трудна и положението – извънредно, а последствията от глобалната пандемия ще бъдат неприятни от икономическа гледна точка, но тези искания на правителството са прекомерни", посочи Димитров по повод решението на правителството за промени в закона за бюджета.

"Аз лично не бих ги гласувал в парламента, особено увеличаването на тавана на дълга от 2,2 милиарда лела на 10 милиарда лева. Това на мен ми изглежда като искане на празен чек, който във всеки момент от годината да може да бъде попълван от правителството. Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, още повече че размерът на фискалния резерв е доста сериозен - около 10 милиарда лева. До момента, по редица поводи, от Министерството на финансите са били предпазливи, но в случая те казват следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени конкретните суми, и повече да не влизат в парламента тази година, каквото и да се случва. Това не е добрият вариант. Добрият вариант е да се направи сега една актуализация и, ако трябва, втора актуализация през годината, за да не бъдат записвани чак такива високи параметри“, подчерта икономистът.

По думите му това, че определен екип (на МФ) се е държал консервативно в миналото не означава, че ще продължава да постъпва по същия начин. "Няма как българската икономика да функционира нормално, ако транспортният сектор има проблеми с придвижването по границите. Това е от спешните задачи, които трябва да бъдат решени", допълни той.

"Също така е много важно всички мерки, които включват компенсиране на служители да бъдат записвани в един публичен регистър, за да можем да следим какво прави правителството“, коментира икономистът по повод системата 60:40 и посочи: "Много е важно да има ясни критерии от самото начало кои фирми имат право да получават подобна помощ, за да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго". 

Димитров коментира, че все още не е дефинирано кои са "най-тежко засегнатите“ сектори, които ще получат подпомагане – "дали само тези сектори, които имат директна забрана да се работи в тях, или навсякъде, където ще има по-голям от 20% спад в оборотите". 

Според него е важно забавянето в работата на икономиката да е минимално. "На мен ми се иска май-юни месец икономиката да започне да работи на по-бързи обороти. Това трябва да бъде целта! До момента има 10 000 нови безработни. Това е много за такъв период от време за една средна страна. Едната цел трябва да бъде спиране ръста на новите безработни и икономиката да започне да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората трябва да бъде основна цел и не трябва да бъде за сметка на опазване работата на хората“, каза Димитров.

Един от начините е с внедряването на електронно управление, уточни икономистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във