Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Няма как и Албания да не ни изпревари

Там държавата въвежда стимули за слънчеви централи и покривни соларни инсталации.

S 250 5fa10642 0ce2 45b0 afd8 e05b09393269

Макар всички да сме чували анекдоти за Албания от ерата на късния социализъм, днес тя прави важни крачки в европейското си развитие. Това се вижда и от намеренията й за развитие на енергетиката, без въглищни централи или АЕЦ. Като истинска европейска страна, Албания просто залага на възобновяемите енергийни източници.

Албанското министерство на инфраструктурата и енергетиката обяви неотдавна победителя в мащабен търг за строителството на 140 мегаватов соларен парк в района на Караваща. Според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която помогна на албанското правителство при подготовката и провеждането на наддаването, френската соларна компания Voltalia се е отличила с офертата си за продажбата на ток за рекордно ниските 0.02489 евро/ квтч (под 5 ст/квтч).

Първоначално консултантите от ЕБВР са предвиждали цена от 55 евро/мвтч, но още по време на търга проектът е доказал своята изключително жизнеспособност и

цената е паднала значително.

Сега намеренията са половината от произведената електроенергия да се продава на посочената цена, а останалите количества да се търгуват по договорени цени на свободния пазар.

Това е втори търг в Албания за строителството на фотоволтаична централа. Предишният бе за слънчев парк край Вльора.с мощност от 100 мвт. Там победител стана компанията India Power, а постигнатата цена за 15 години напред - 0.0599 евро/квтч.

Изглежда, че малка Албания е осъзнала, какъв всъщност природен потенциал има и скоро ще настигне по развитие другите балкански страни, включително и членове на ЕС. По показатели за инсталирани ВЕИ мощности на глава от населението тя вероятно вече се представя по-добре и от България. У нас изграждането на огромни фотоволтаични паркове буквално замря след 2015-та. Причините за това са политически решения и липсата на стимули. По-точно казано, отрязана бе

далаверата за политици и всякакви други "наши хора".

Дори албанските соларни паркове да не бъдат изградени изцяло, стойностите на продавания ток - под 5 нашенски стотинки на киловатчас - би трябвало сериозно да впечатли и да подскаже това - онова на някои наши важни фигури. Само че къде ти...

Албания бързо напредва и в друга сфера: специална система от електромери ще следи производството на ток от соларните панели, поставени върху покривите на сградите. Очакванията са чрез тази технология да се управляват мощности с общ капацитет от около 200 мегавата. За сравнение – в нашата държава под тежък строителен режим попадат всички обекти с мощност над 30 киловата. Заради това и сградите с подобни ВЕИ инсталации са пренебрежимо малко.

А и за строителството на покривни слънчеви централи в България реална финансова подкрепа от държавата никога не е имало. Още по-незначителни са чуждестранните инвестиции, привлечени за реализирането на такива проекти. Да не говорим пък за някаква дългосрочна държавна политика в тази насока.

 

 


Управляващите пратиха целия бизнес да купува ток на свободния пазар


 

Всички небитови потребители, независимо от консумираната електроенергия, ще я купуват след 1 октомври от свободния пазар. Това прие българският парламент на първо четене след предложените промени в Закона за енергетиката. Те бяха внесени от председателя на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов и скоростно преминаха през ресорната комисия. Вносителите предвиждат всички фирми – зъболекари, сладкарници, обущарски ателиета, салони за красота и т.н. да купуват ток от борсата. Съответно отпада и ограничението за мощност от поне 30 киловата, за да излезе потребител на нея.

Опозицията от БСП се въздържа при гласуването, а от ДПС изразиха притеснения за социалния ефект на подготвяната мярка.

На практика цените за електроенергията, която и малките фирми използват, вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Очаква се това да засегне около 300 000 небитови абонати. 

Според депутата от БСП Таско Ерменков "няма как всички да отидат на либерализирания пазар, трябва да има и защитени категории фирми. Те трябва бъдат идентифицирани, а електроснабдяването им да е гарантирано с предварително разработени мерки".

"Една добра идея без разяснения - смята пък ДПС-депутатът Рамадан Аталай. - Ще се стигне до там, че търговците на електроразпределителните предприятия ще останат единствените доставчици от свободния пазар. Кой друг ще се ангажира, за два месеца кого ще убедим?”

Вносителят на промените Валентин Николов обеща до второто четене на законопроекта информационна кампания и преходен период за малките фирми.

Корекциите ще засегнат в немалка степен работата на бизнеса у нас, докато за битовите потребители и тази година КЕВР ще определи цените за доставката на електроенергия. Засега прогнозите на регулатора са за незначителни промени и евентуално поевтиняване на тока с 0.55 процента.

При Енерго-Про (т.е. в Североизточна България) намалението ще е с 1.69%, а при ЧЕЗ ( в цяла Западна България) -  то ще е с 0.45 на сто.

Незначително увеличение на тарифите - от 0.15%, ще има за потребителите на ЕВН в Югозападна България.

Комисията е отказала на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продава скъп ток на битовия пазар.

 

.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във