Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да въвеждат такса енергийна ефективност

Такса енергийна ефективност не е планувана да се въвежда. Ще се направи така, че постигането й да стане без да бъде товарен крайният потребител. Предвидена е 32,5 процента индикативна европейска цел за енергийна ефективност в периода до 2030 г. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Повод за коментара е, че енергийните компании поискаха държавата да вземе алтернативни мерки, за да не се стигне до въвеждането на такава такса.

„Такса „енергийна ефективност“ не е планувана, не се планува и няма да се въвежда. Това е такса, която трябва по някакъв начин да обслужва постигането на някаква цел, а тази цел ще направим така да бъде постигната, без да бъде товарен крайният потребител", поясни Станков. 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни, че не одобрява директното обвързване на енергийната ефективност с увеличаването на заплащането за крайните потребители.

"Преди всичко трябва да се разработи моделът, да се види какви цели се реализират, да се извърши контрол върху това, и едва тогава да се види какво може да се направи относно финансирането на такива цели", уточни Иван Иванов. Според него да се изисква предварително финансиране, за да се предприемат съответните стъпки, е неприложимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във