Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да внасяме отпадъци от Италия

Нито правителството, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците на Рим или други италиански градове. Ведомството обяви, че страната ни стриктно спазва европейския регламент за превози на отпадъци.

Повод за изявлението са публикации в медиите, че от януари се очаква римски боклук да тръне към България, за да бъде обработен в страната ни.  От 3 години насам жителите на Рим се оплакват от хилядите тонове боклук, които не могат да се обработят там. Това води до такова замърсяване, че се появяват плъхове по улиците. Отпадъците се изнасят към Австрия и Португалия, но това не решава проблема. За последните две години Римската община похарчи 14 милиона евро за прехвърляне на отпадъците към Австрия.Според информацията, следващата дестинация на боклука ще е България. 

България е единствената страна в ЕС, която е въвела ограничение за вноса. Отпадъците, цитирани в публикациите в медиите, са обект на задължителна процедура с предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане и депониране. В министерството няма постъпили заявления за внос на отпадъци от Рим.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във