Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да удължават извънредното положение, но мерките остават

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Няма нужда то да бъде удължавано. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, няма нужда да бъде удължавано. Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на живота. Основен фокус са мерките, които трябва да продължат - социални и здравни. Предложили сме за по-голямата част от нормите действието им да продължи два месеца след изтичане на извънредното положение. За целта ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка", обясни Горанов.

Финансовият министър уточни, че самата формулировка "извънредно положение" създава предпоставка за политически противоборства и коментари, че се използва от правителството за други цели под претекст кризата с коронавируса. Затова той подчерта, че правомощията ще бъдат на здравния министър, като мерките ще се съгласуват с главния здравен инспектор. Например мерките, свързани със заплахата за здравето и живота на гражданите остават приоритет.

Здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че редица от сегашните ограничителни мерки ще останат. Прави се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Друга важна новина е, че се отменят изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само по оценките от удостоверението на първия етап от средното образование.

След 13 май  пък се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват.

"Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем", заяви правосъдният министър Кирилов.

Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината, съобщи Кирилов.

Във връзка с възобновяването на икономиката, транспортният министър Росен Желязков каза, че предстои Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения.

"Мярката 60/ 40 ще продължи своето действие до 30 юни. Ако на мен се пада ролята да обобщя, първо на 13 май извънредното положение отпада поради изтичане на срока, за който е обявено. Приетият днес като проектозакон, който ще бъде предложен утре на вниманието на парламента, не обхваща изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляване на последиците от пандемията. Той е една рамка за връщането на нормалността в икономичесикия, политически и стопански оборот в страната. От гледна точка на ограничителните мерки, те се концентрират само в министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени“, изтъкна Желязков. 

По думите му, останалите мерки са заложени в преходни и заключителни разпоредби в законопроекта и касаят всички онези права, които преустановяват действието си към 13 май. Там е предвидено да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във