Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да спират тока и при неплатени сметки при извънредното положение

Българската енергийна система е стабилна. Всички дружества работят на пълни обороти, произвежда се достатъчно електричество. Това каза пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посочи, че за да се справим със ситуацията, трябва да бъдем много отговорни и да спазваме стриктно всички мерки, указани от кризисния щаб.

„Енергийната система е ключов сектор и е свързан пряко с нашата национална сигурност. Приоритетите ни са да съхраним живота и здравето на работещите и да изпълним енергийните доставки”, добави министърът. По думите ѝ добивът на въглища в "Марица Изток 2" продължава. „Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че българската енергийна система е стабилна. В Министерството на енергетиката е създаден специален щаб, в който са включени всички директори на дружества, които имат отношение на процеса”, заяви Теменужка Петкова.

Тя обясни, че трите ЕРП-та ще предоставят пълна информация за възможностите потребителите да платят сметките си, като избегнат касовото плащане. На сайта и на трите дружества  са посочени телефони и имейл адреси, на които гражданите могат да поставят своите въпроси. Във всички техни центрове, където се плащат сметки, са въведени специални мерки в съответствие с указанията на министъра на здравеопазването и на кризисния щаб. В помещенията ще се допускат до две лица, които трябва да са на гишетата на два метра един от друг. Предприети са мерки да се дезинефкцират гишетата, за да се осигури максимално чиста среда.

Министърът посочи, че за уязвимите клиенти ЕРП-тата ще удвоят срока за разсрочване на сметките – от 10 на 20 дни. „Ако срокът изтече и сметката не е платена, ще се правят няколко опита за установяване на контакт с абоната и ще му бъдат предлагани още възможности за разсрочване”, заяви Петкова, като уточни, че по време на извънредното положение токът на потребителите няма да се спира, дори при неплатени сметки.

Според нея  предложението на БСП за мораториум върху плащането на битови сметки по време на извънредното положение по-скоро би създало проблем, отколкото би решило проблем. „Да не се плащат сметките ще е безотговорно.Това ще създаде междуфирмена задлъжнялост в системата. От друга страна при неплащане задълженията  ще се трупат и ще дойде момент, в който те трябва да бъдат платени накуп. Призивът би трябвало да е да сме отговорни към задълженията си”, подчерта министърът.

Теменужка Петкова каза още, че АЕЦ "Козлодуй" работи при нормални условия. Взети са всички мерки, за да се гарантира животът, здравето на хората и производственият процес.

Петкова посочи, че намалението на цената на газа от "Газпром" за "Булгаргаз" с 40% ще се отрази положително на потребителите. „Работим по механизма за връщането на средствата и той трябва да е готов до края на седмицата”, съобщи тя.

Министърът увери, че са взети всички мерки при опазване на живота и здравето на хората, за да продължи и работата по големите енергийни проекти, в които участва страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във