Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да ни спрат еврофондовете, увери Крумова

Към настоящия момент няма опасност от спиране на еврофондове. Това увери служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова пред  Дарик радио.

Тя обясни, че има само 11 предварителни условия, които не са завършени, но срокът за това е до юни. "По-скоро те са изпълнени в голяма степен, документите са готови, повечето от тях и са приети от Министерския съвет, въпросът е, че не са докладвани на Европейската комисия", каза Крумова.

Предварителните условия са нов механизъм на ЕК, който има за цел да гарантирра, че предвидените за отпускане средства ще бъдат ефективно използвани. Затова е необходимо конкретната държава да покаже, че е предприела необходимите реформи, така че средствата да постигат целите си.

"Амбицията ми е в рамките на мандата на служебното правителство да затворим повечето от тези условия", посочи служебният вицепремиер. Тя посочи, че няма как в нейния мандат да бъдат приключени единственото предварителните условия по програмата за научни изследвания и иновации, т.като те зависят от процедури в Народното събрание.

"За мен е важно през тези три месеца да си свърша добре работата, да запазя системата, да затвори предварителните условия и да няма нито един риск за нито една оперативна програма", посочи Малина Крумова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във