Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да има референдум за инсталацията за RDF отпадъци, реши СОС

С 30 гласа „за“, 11 „против“ и 13 „въздържал се“ Столичният общински съвет не при предложението на "Демократична България" и на независимия общински съветник Борис Бонев да бъде проведен местен референдум с въпрос: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от RDF отпадъци?".

Това е третата, последна фаза, от изграждането на Завода за боклук на София, като първите две заработиха през 2013 и 2014 година.

С решение от 1 април 2020 г. органите на Европейската комисия одобриха окончателно реализацията на проекта за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия за оползотворяване на RDF при следните финансови параметри: 57,65% безвъзмездна финансова помощ и 42,35% собствен принос на Столичната община.

По-рано общинските съветници от "Демократична България" поискаха столичани да бъдат попитани какво мислят за изграждането на инсталацията. Тома Белев каза: "Ако мнозинството е убедено, че ще ги убеди, няма никакъв проблем“.

Общинските съветници от БСП са "за"  изграждане на инсталация, но искат тя да бъде разположена на определено място. "Не трябва да е в центъра на София. Нашето конкретно предложение беше тя да бъде до Завода за третиране на битови отпадъци в село Яна“, посочи Иван Таков.

Какво ще се случи, ако тази инсталация не бъде изградена, обясни председателят на Комисията по екология Лорита Радева. "Вече няма да можем да говорим за това, че ще намалим средствата, които са свързани с използване на алтернативно гориво, с което да заменим 65 млн. кубични метра природен газ и от тях да произвеждаме топлинна и електроенергия за нуждите на 70 000 домакинства. Няма да можем да преустановим разхождането на отпадъците на София RDF-горивото по циментовите заводи“, изтъкна тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във