Банкеръ Daily

Гроздан Караджов:

Няма да има повече нулеви ставки за второкласни пътища

Гроздан Караджов

Обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки, просто ще увеличим ставките по включените в нея пътища. Обхватът на тол системата и към момента включва второкласните пътища, но за тях не се плаща нищо - ставката е нулева. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов по време на инициираното от него второ обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Срещата е в министерството. Тя се предава и във Фейсбук. Поканени са всички браншови организации и представители на малките и средните превозвачи.

Предлаганите промени са направени по ценовия модел, изработен от Световната банка, и съгласувани от ЕК, каза министърът.

Новата тарифа ще влезе в сила от 1 юли. Знам, че няма да харесате предложенията ми и можех да си спестя тези главоболия, просто като не предприемам нищо и като продължаваме да возим за нула стотинки по второкласната мрежа, както направиха всички мои предшественици, но това няма да реши проблемите на инфраструктурата, а те ще се задълбочат, каза министърът. Той изтъкна, че намерението на правителството е да вложи тази година 2,6 млрд. лева за подобряване на пътната мрежа.

Министърът представи подробни разчети за тарифите.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи посочи, че по негови сметки между два и три пъти се увеличават тол таксите за тежкотоварните автомобили.

Няма друга държава, в която от винетки да се събират повече пари, отколкото от тол такси, и не може шофьорите на леки коли да внасят 64 на сто от общия приход, а товарните коли да внасят останалите 36 процента, каза министърът и допълни, че е убеден, че който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва и да плаща повече.

Министърът представи предложенията за промени в ресорния закон в отговор на исканията на превозвачите. Когато пътно превозно средства има валидно бордово устройство, ако в рамките на деня има липси на подадени тол декларации, тогава на превозното средство ще се даде възможност чрез промяна в Закона за пътищата да плати за ползването на пътя чрез плащане на 50 на сто от максималната тол такса за съответната категория. Ако за деня няма подадени тол декларации, превозното средство ще плати 100 процента от максималната тол такса, каза министърът. Същият ще е принципът и за пътни средства с маршрутна карта. Предвижда се, когато има грешка в закупената маршрутна карта, потребителят да не бъде санкциониран, ако плати 50 на сто от съответната максимална тол такса, което, по думите на министъра, е много по-евтино от досегашния вариант с така наречените компенсаторни такси. Ако пътното превозно средство се възползва от тази законова възможност да плати само максималната тол такса за съответния ден, няма да бъде санкционирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във