Банкеръ Daily

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Няма да има недостиг на газ в София

„Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ”, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.

Тя призна, че се притеснява за това, което предстои през зимата. Следи внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии, но за нея най-важното е отоплението на хората и това ще има ли газ през отоплителния сезон.

„Топлофикация София” предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива.

„Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред”, подчерта Фандъкова.

По повод дълговете на „Топлофикация София” тя коментира, че е притеснена след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. „Топлофикация София” купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР - 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и означава непрекъснато трупане на нови задължения.

Само за август от тези разлики „Топлофикация София” ще натрупа нови 52 млн. задължения, като с тях не могат да се натоварват  абонатите с ново покачване на цените на топлинната енергия - категорична бе Фандъкова.

Тя призна, че не й се иска "Топлофикация София" да преминава на горене на мазут.

„Полагаме много усилия, за да подобрим чистотата на въздуха в столицата, а няма и достатъчно мазут. "Топлофикация" има резерв от газ, това е като най-крайна мярка, но се надявам да не се стига до там“, обясни още Фандъкова. Тя бе категорична, че след уверенията, че има подсигурен газ, то София няма да остане на тъмно и студено.

Фандъкова обясни, че ще продължат разговорите, за да се търсят решения за цялата система, защото дружествата в енергетиката са като скачени съдове. Според нея няма опасност от ново поскъпване на парното и топлата вода в София, „Това не е възможно. Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон” - подчерта Фандъкова.

По отношение на бъдещо пестене на енергия при обществените сгради Йорданка Фандъкова обяви, че  в сградите на общинската администрация отоплението със сигурност ще се намали. Ще се помисли и за икономии при уличното осветление, като Фандъкова призова всички граждани да пестят електрическа енергия.

На въпрос дали е възможно да се въведе режим на тока в София, кметът на столицата отговори: „Ако няма проблем с отоплението с „Топлофикация София”, тогава се надявам това да не се налага”.

За училищата, детските градини и болниците Фандъкова изрази надежда да не се стига до подобни драстични мерки, като подчерта, че е много важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия.

„Надявам се да не се стига до излизане в дървена ваканция, защото COVID-19 се отрази изключително зле върху децата. На 19 август ще бъде извършено първото от есенните класирания. Строим 27 детски градини" - обяви градоначалникът на столицата.

Запитана дали би се кандидатирала за кмет на София на местните избори през следващата година, Фандъкова отговори: „Обстановката е изключително динамична. Това, върху което съм съсредоточена, е да гарантираме отоплителния сезон и изпълнението на програмата ни. Към момента тази тема не е на дневен ред. Имаме още много работа”.

Относно призива на „Продължаваме Промяната” Бойко Борисов да се пенсионира, Фандъкова коментира, че това са изключително несериозни неща, че на хората им е омръзнало да слушат празна риторика, притеснени как ще плащат цените, които предстоят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във