Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да има държавен телеком, увери Събев

Няма да има държавен телеком, увери транспортният министър Николай Събев. 5G мрежите трябва да бъдат развивани от телекомите така, както предварително са заявени, каза той в парламента. 

Министърът поясни, че в сряда е имало среща, на която някои моменти са изяснени. "Инвестициите, които ще направим, за да подобрим капацитета на държавната мрежа, са добра точка за стартиране за бъдещо сътрудничество между държавата и телекомите", посочи той. По думите му са намерени допирни точки и продължават да се развиват.

Събев коментира и темата за летище "Равнец". Той е категоричен, че няма спор между общината и държавата. "Общината обсъжда инвестиционни намерения и проекти, свързана с ползване на тази част, в това число и летище "Равнец", което е бивше военно летище. Ние предварително заявихме, че подкрепяме всички инвестиционни намерения и не бихме могли да препятстваме инвеститори в Община Бургас да инвестират. Бихме искали да се резервира правото и възможността това летище да функционира в бъдеще. Това е много важно", поясни министърът.

Преди ден екипът, който подготви частта „Цифрова свързаност“ в Плана за възстановяване и устойчивост, разясни целите и финансовите параметри на изпълнителните директори на операторите "А1", "Виваком" и "Йеттел".

С идването си в управлението, новото правителство промени фокуса на основните направления в плана, като сега ангажиментът, който министерствата на транспорта и съобщенията и на електронното управление поемат, е да се осигури гигабитова свързаност до отдалечени и слабо населени райони за 350 хиляди души (в предишния вариант бяха 100 000), и да се укрепи и надстрои Единната електронна съобщителна мрежа, напомниха от транспортното министерство.

Никой никога не е имал идея да прави държавен телеком, бяха категорични министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на електронното управление Божидар Божанов. На срещата присъстваха и ресорните заместник-министри на ведомствата.

Министър Събев увери, че целта е да се намери добра синергия между големите телекомуникационни оператори и държавата. Оттук нататък изпълнителната власт и телекомуникационният бранш ще търсят възможности за партньорство в изпълнението на проекти в рамките на плана, основно в развитието на мрежата на Министерството на електронното управление и в осигуряването на свързаност в слабо населените райони.

Общо средствата в частта „Цифрова свързаност“ са над 600 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във