Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да има агенти на ДС в управлението, заяви Петков

Няма да има агенти на ДС в управлението, заяви на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той благодари на коалиционните си партньори от "Има такъв народ" и на министъра на външните работи Теодора Генчовска, която е от тяхната квота, че са взети бързи мерки и "хора с досиета, които са обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени". Думите на премиера бяха в отговор на въпрос за евентуални назначения на хора във външното министерство, свързани със структури на бившата Държавна сигурност.

"Всеки министър има право, според коалиционното споразумение, да предлага своя екип, но после в коалиционен формат обсъждаме и решаваме заедно дали нашите изисквания към тези хора съвпадат с предложенията", каза още Петков и подчерта, че хора, свързани с Държавна сигурност, няма да бъдат назначени. 

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов няма да е съветник на министъра на външните работи. За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност. Това съобщи по-рано днес в кулоарите на парламента и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. "Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар", добави той.

Информацията за назначението на Сертов и още трима души в пенсионна възраст, свързани със службите на тоталитарния режим, за съветници на министър Генчовска се появи преди ден. Имената им вече не фигурират на сайта на МВнР. 

На брифинга днес премиерът Петков коментира и темата за разполагането на войски на НАТО у нас, като заяви, че не е разисквана на правителственото заседание, нито с някои от нашите партньори. Думите на министъра на отбраната Стефан Янев, че не е необходимо разполагане на допълнителни войски на НАТО у нас, е лично мнение, а не формална позиция на правителството, поясни министър-председателят. "Аз ясно заявих, че ще бъдем активен член на Европейския съюз и на НАТО. Вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката и на ЕС, и на НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение. Колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал и повече върху дипломатичния потенция, толкова по-добре за България", изтъкна Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във