Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Няма да допусна застрояване на Борисовата градина, обеща Фандъкова

Предложеният нов подробен устройствен план на Борисовата градина трябва да бъде преработен и възможността да се строи в рамките на парка да бъдат изцяло премахнати. Това  казва в своя позиция кметът на София Йорданка Фандъкова. В изявлението тя посочва конкретните си забележки за предложения от арх. Ковачев Подробен устройствен план на Борисовата градина.

„Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители. Против съм да се допуска каквото и да било застрояване на територията на Борисовата градина, дори и за реализирането на идеята да бъде създаден „Музей за зелена памет“ на мястото на сегашната автокъща, която ще бъде премахната, както и ресторант "Веселото село". В момента се водят дела, тъй като собствениците обжалват издадените от общината заповеди за премахване на обектите", казва Фандъкова и  подчертава, че също така не подкрепя и предложението в проекта за изграждане на атракционна железница в участъка от съществуващата жп линия.

От предложенията кметът приема предложението да се изгради подземен паркинг под автокъщата, както и е съгласна съществуващите стадиони да бъдат реконструирани, но в сегашните си граници. Фандъкова настоява да се преосмисли и идеята за подлез при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия.

Друго предложение на  Фандъкова е да се възстанови атракционът „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъщата, както и да се подобри веломрежата в Борисовата градина. Тя иска да се изследва и възможността обхватът на плана да се разшири като в него се присъедини и територията около река Аджибарица, която граничи с парка и сега попада в плана на жилищния комплекс „Дианабад“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във