Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Няма да доказваме покупката на винетка

Хартиената винетка отстъпва място на електронната й версия.

Водачите на моторни превозни средства няма да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път. Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесената система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, публикувана от МРРБ за обществено обсъждане.

От 1 януари следващата година хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни, уточниха от регионалното министерство. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка с цена 10 лв., която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. Според министъра  на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова така ще бъдат улеснени и облекчени финансово хората, които ползват републиканската пътна мрежа само през почивните дни.

До 16 август електронна винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат вече тол такса на база на изминатото разстояние. В момента се разработва модела за тарифата за плащане. "Системата, която внедряваме, е сред най-модерните и гарантира, че няма как през страната да премине товарен автомобил, който да не плати", на няколко пъти ни убеждава Аврамова. Освен сателитно проследяване, ще има и наземен контрол със 105 коли. Нередовните водачи ще бъдат глобявани, като се предвижда компенсаторната такса за лек автомобил без винетка да е 30 лв., а за товарните автомобили над 12 тона - 70 лева.

В проектодокумента е доразвита уредбата за начините и местата, на които потребителите ще могат да плащат пътни такси. Това ще става в брой, по банков път или с карта, в обекти, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването й. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция "Пътна инфраструктура".

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е посредством монтирано бордово устройство, което ще изпраща данни, необходими за изчисляване на дължимата сума. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутна карта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във