Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Няма авария и изтичане на радиация в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че няма изтичане на радиация или опасност за хората, защото авария в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не е имало. 

"Както предвиждат правилата, всички алгоритми са задействани, съгласно предвидените и разписани правила. Агенцията за ядрено регулиране също е информирана, така че тя ще извърши своята проверка и ще бъдат информирани допълнително българските граждани", каза Петкова пред БиТиВи и допълни, че въпреки спряната работа, няма риск за електроенергийната сигурност на страната. Предприети са необходимите действия и се очаква реакторът да бъде включен към електроенергийната мрежа до края на деня.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ е обяснил пред депутата от ДПС и член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай, че опасност за населението няма.  "Всички могат да бъдат спокойни. Не всяка авария е свързана непременно с ядрената част на блока. Смятам, че Агенцията по ядрено регулиране ще с намеси и ще бъде извършен съответният контрол“, каза Аталай.

Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" е спрял работата тази нощ, потвърдиха електроцентралата. Около 1 ч. при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Няма авария, подчертаха от АЕЦ "Козлодуй".

В съобщение на сайта на централа се посочва, че всички системи на блока са сработили, съгласно проектните алгоритми, а причина за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във