Банкеръ Daily

Антон Кутев:

Няколко НПО-та, свързани с едно лице, са получавали милиони

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев изнесе данни за неправомерно раздадени пари в Министерството на младежта и спорта при предишното управление. Схемата, за която говорителят на правителството сигнализира, бе описана първо в разследване на БАНКЕРЪ. В материала, озаглавен "Красен Кралев обгрижил подходящи НПО-та с пет милиона", изданието ни съобщава как бившият спортен министър разпределя средства между 35 неправителствени организации, подредени в следната йерархия: четири богоизбрани НПО са удостоени с по 675 000 лв.; няколко се задоволяват с бюджети от 250 000 лв., а най-недооценените са разпределени в две подкатегории - финансиране до 150 000 лв. и финансиране до 100 000 лева.

Оказва се, че финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов е тясно свързан с още три НПО-та, които са добре облагодетелствани. Фондациите „Евроскок“, „Повече от дом“  и „Спортен клуб А-ТЕАМ“​ също са сред фаворитите на спортното ведомство. За двете фондации са заделени съответно 675 000 лв и 674 992 лева. 

Сред неизменните бенефициенти е и Станислав Недков - Стъки, прочул се със Сдружението "Българска федерация ММА".

Антон Кутев обяви, че четири неправителствени организации са били раздадени около 5 млн. лева. "Факт е, че от четири организации, които са печелили големите суми от по 670 хил. лв., три се свързват с едно и също лице - Петър Коларов. Става дума за над 2 млн. лв. само тази година”, обясни Кутев. И добави, че НПО-тата са били финансирани за спортни дейности.

"Става ясно, че „Ипон” е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб. Друг такъв клуб, който е бил финансиран през цялото време, е този на Станислав Недков-Стъки. Става въпрос за ММА. Той е взимал по 200 хил. лв. годишно за финансирането на спортния клуб и още 220 хил. лв. като НПО. През тази година са дадени вече 120 хил. лв.", каза говорителят на кабинета. Това, според него, била и причината Стъки да протестира пред сградата на президентството, а не пред Министерството на спорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във