Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Някои общини предлагат мерки в помощ на малкия и среден бизнес

В последните дни четем и за конкретни прояви на загриженост за състоянието на бизнеса в някои общини, извън мерките за защита от коронавируса. И те са свързани най-вече с малкия и среден бизнес в първите и най-пострадали сектори - хотелиерство и ресторантьорство.

Търговски обекти, които в момента не извършват дейност заради ограниченията, свързани с COVID-19, могат да се възползват от възможността да възстановят сумите за предплатеното от тях тротоарно право. Това съобщиха от община Русе. Собствениците на кафенета и ресторанти трябва да подадат заявление в Информационния център на Община Русе, за да  им бъде прекратено разрешителното за поставяне на преместваеми обекти.

Заплатената такса може да бъде възстановена за периода от прекратяването на разрешителното до крайния му срок на действие, съгласно Наредба № 16 на Общински съвет Русе. Моментът на прекратяване се удостоверява с връщане на документа в общината.

Решението на местната администрация е свързано със Заповед РД-01-124/ 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването и обявеното с решение от 13.03.2020 г. на Народно събрание на Република България извънредно положение, съобразено е с препоръките на Националния оперативен щаб и има за цел да подпомогне малкия и среден бизнес на територията на община Русе.

Община Стара Загора е сред първите у нас, които вземат мерки спрямо създалата се обстановка, след обявеното извънредно положение заради корона вируса. Търговските обекти - кафенета и ресторанти, които в момента не извършват дейност заради ограниченията с разпространението на COVID-19, но вече са платили тротоарно право за настоящия период, ще бъдат компенсирани, съобщиха от общината. Таксите ще бъдат приспадани от плащането за следващия месец, гласи разпореждане на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Община Стара Загора ще внесе и предложение до Общинския съвет да бъдат отпуснати 100 хил. лева от бюджета за компенсации на засегнатите институции, най-вече Куклен театър, Драматичен театър и Държавна опера.

По думите на кмета Живко Тодоров общината има и План Б, когато ще бъдат наложени много по-крути мерки, ако се наложи.

Иновативната система от дигитални магазини е създадена по проект на Община Велико Търново и партньори от България и Румъния. Първата по рода си платформа за дигитален маркетинг на занаятчийки продукти FairDeal вече работи и очаква занаятчии от двете съседни страни, съобщиха от общината в старопрестолния град. Всеки производител на сувенири, ръкоделия, бижута, кулинарни продукти и други изделия може да се регистрира и ползва мрежата напълно безплатно.

Платформата е достъпна от всяка точка на света и дава възможност за директна връзка между производители/занаятчии и клиенти. Възможна е интеграция на FairDeal с доказани търговски портали.

Платформата и всичките ѝ функционалности бяха представени по време на кръгла маса в Гюргево /Румъния/ и на заключителната конференция за проекта "FairDeal - мрежа-платформа за бърза доставка на уникални занаятчийски продукти в района на трансграничното сътрудничество", проведена във Велико Търново. Акцентът е върху възможностите, които FairDeal дава за сътрудничество между румънските и българските производители, както и върху предимствата на онлайн маркетинга и потенциала му за развитие на самостоятелна заетост и повишаване на доходите. Ръководител на проекта е д-р Павел Христов .

Постоянни са процесите по надграждане на платформата и подобряване на функционалностите ѝ. Друга форма на устойчивост на проекта ще са занаятчийски базари във Велико Търново и Крайова, които ще бъдат организирани и провеждани през следващите години.

FairDeal съчетава дигитални и традиционни форми на маркетинг и промоция на продукти. Платформата е отлична опция за хора, занимаващи се с надомна работа, дава нова насока на малкия и среден регионален бизнес, насърчава самостоятелната заетост и трудовата мобилност. Платформата е реална възможност за директна връзка между производители, занаятчии и клиенти.

Чрез FairDeal всеки занаятчия или производител лесно и напълно безплатно може да създаде собствен е-магазин с продукти. 

Инициатор и водеща организация в проекта е Община Велико Търново. Партньори са Асоциация „Диманш“ (Румъния) (DA), Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара (България) (BCCBR) и Национален театър "Марин Сореску" - Крайова (Румъния). Реализацията му е неизменна част от политиките, които Община Велико Търново провежда за насърчаване на малкия и среден бизнес, на пазара на труда, създаване на нови възможности за заетост и трудова мобилност, социална интеграция на хората в неравностойно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във