Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НФСБ предлага малките винопроизводители да продават собствено вино при облекчени условия

Да се даде възможност на малките винопроизводители да излязат реално на пазара и да продават собствено вино при облекчени условия. Това предвиждат промените в Закона за виното и спиртните напитки, внесен от Националния фронт за спасение на България.

В момента те нямат правото да продават собствена продукция. По тази причина по данни на патриотичната коалиция между 30 и 50% от нея се предлага нерегламентирано в сивия сектор, без да се контролира качеството. Същевременно преобладават собствениците, които стопанисват маломерни или средни стопанства. Според  авторите на предложението   помощта за тях е повече от необходима.

Депутатът и заместник председател на парламентарната комисия по земеделие и храни Йордан Апостолов подчертава, че чрез тези законодателни промени ще се даде възможност винопроизводителите да излязат на пазара законно, със собствено име, марка и качество на продукцията си. Предлаганото за продажба количество обаче, не може да бъде повече от 100 хектолитра за съответната година.

Няма да се въвеждат нови регулаторни режими, които да натоварят малките винопроизводители, а ще се използват сегашните разпоредби за регистрация - производителите ще бъдат задължени единствено да регистрират в Изпълнителната агенция по лозата и виното къде се произвежда виното, площта на лозето, производствения и съдов капацитет и категориите вина, които произвежда домашният производител. При несъответствия няма да се стига да отнемане на права, а Агенцията ще даде възможност на производителите в 10-дневен срок да направят корекции. Предвижда се такса, която не може да е повече от 20% от пазарната цена на виненото грозде , прибрано през  предишната земеделска година.

Освен това малките винопроизводители ще бъдат облекчении от това, че  за тях няма да се прилагат правилата за данъчните складове, за акцизни стоки и изискванията за използване на средства за измерване, контрол и за калиброване на съдовете за производство и съхранение на вино.

От Националния фронт за спасение на България посочват, че законодателните промени реално подпомагат малкия бизнес в сектора, а  дават и възможност за развитие на винения туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във