Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Неудържимият "Северен поток 2"

Въпреки усилията на САЩ и някои държави от Европейския съюз строителството на "Северен поток 2" е на финала, след като в края на миналия месец Дания издаде разрешително за изграждането му през нейната Изключителна икономическа зона, югоизточно от Борнхолм. Преди дни германският парламент премахна и една от последните законодателни прегради пред проекта, приемайки закон, който позволява на Берлин да заобиколи новите европейски изисквания за газовата инфраструктура.

Европейската комисия измени съответната директива през април, а документът влезе в сила на 23 май. Новите разпоредби забраняват компания от страна извън ЕС да е едновременно и производител, и доставчик на природен газ за европейския пазар. Тези изисквания засягат "Северен поток 2", защото "Газпром" е собственик и на подводния тръбопровод с дължина 1225 км, и на синьото гориво, което ще бъде транспортирано по него. 

Строителството на газопровода не може да бъде засегнато, тъй като новата директива още не е въведена в съответните национални законодателства. Но според енергийни експерти в крайна сметка измененият правилник може да затрудни експлоатацията на "Северен поток 2", чрез който ще се доставят 55 млрд. куб. м природен газ до Германия годишно - двойно повече от сегашния внос от Русия. 

В същото време руският газов проект има потенциала да нажежи до червено напрежението между САЩ и Германия на фона на заплахите на Вашингтон за допълнително обмитяване на вноса на европейски автомобили.

Президентът Доналд Тръмп и администрацията му открито изказват недоволството си от руската енергийна доминация на Стария континент. Но правителството на Ангела Меркел спокойно придвижва руско-германския проект към финала.

Въпрос на време е Вашингтон да контраатакува с налагане на санкции срещу компаниите, ангажирани с проекта. Американското енергийно министерство вярва, че "Северен поток 2" застрашава енергийната сигурност и националната сигурност на съюзниците на САЩ в Европа и засилва контрола на Русия над енергийните доставки в региона. Възможностите за санкции срещу френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall в момента се обсъждат в Конгреса на САЩ. 

Първоначалният график предвижда "Северен поток 2" да заработи до края на тази година, когато изтича споразумението за транзита на руски газ през Украйна - основният маршрут за износ в Европа.

Украйна в момента печели между 2 и 3 милиарда долара годишно от транзитни такси. Това е значителна сума за местната икономика. Москва се опитва да пренасочи доставките и да заобиколи Украйна чрез морски газопроводи. Това се случва на фона на влошените отношения между Русия и Украйна след анексирането на Крим през 2014 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във