Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Нестле с инвестиция от 1 милиард швейцарски франка в  NESCAFÉ План 2030

Най-големият бранд за кафе в света и на Нестле - любимото кафе на милиони хора NESCAFÉ - обяви мащабният си план за устойчиво отглеждане и производство на кафе NESCAFÉ План 2030. Той съдържа конкретни политики и ускорени действия, които ще помогнат на фермите в кафе индустрията да преминат към регенеративно земеделие в следващите 7 години.

NESCAFÉ ще инвестира над един милиард швейцарски франка до 2030 г., с което надгражда работата си по съществуващия план, разширявайки обхвата на понятието за устойчивост, който е в основата на политиките на компанията. Планът е подкрепен с мащабно финансиране от Нестле, предвидено за регенеративно земеделие в съответствие с ангажимента на групата за ускорен преход към регенеративна хранителна верига и амбицията за постигане на нулев въглероден отпечатък.

Климатичните промени поставят под натиск районите, в които се отглежда кафе. Стъпвайки на 10-годишния опит на NESCAFÉ Плана, ускоряваме работата, за да помогнем в борбата с изменението на климата и да адресираме социалните и икономическите предизвикателства във веригите за създаване на добавена стойност на NESCAFÉ“, казва Дейвид Рени, ръководител категория кафе в Нестле.

Покачващите се температури ще намалят площите, подходящи за отглеждане на кафе, до 50% до 2050 година. В същото време около 125 млн. души зависят от кафето за препитанието си и приблизително 80% от семействата, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността. Всичко това води до необходимост от решителни стъпки, които да гарантират дългосрочната устойчивост при производството на кафе.

Като лидер на пазара, NESCAFÉ има за цел да окаже реално въздействие върху отглеждането на кафе в световен мащаб. Искаме производителите на кафе да се развиват точно толкова силно, колкото и кафето да има положително въздействие върху околната среда. Нашите действия могат да са двигател за промяна в цялата кафе индустрия“, категоричен е Филип Навратил, ръководител на стратегическото бизнес подразделение за кафе на Нестле.

Подкрепа за фермерите в прехода към регенеративно отглеждане на кафе

Регенеративното земеделие има за цел да подобри здравето и плодородието на почвата, да защити водните ресурси и биоразнообразието. По-здравите почви увеличават добивите и са по-устойчиви на климатичните промени, а по-големият добив подобрява качеството на живот на фермерите.

NESCAFÉ ще предостави на фермерите обучения, техническа помощ и високопроизводителен кафе разсад, за да им помогне във въвеждането на добри практики за регенеративно отглеждане на кафе.

 Фокус върху региони, откъдето NESCAFÉ доставя 90% от своето кафе

NESCAFÉ ще работи с производителите на кафе, за да тества, изучи и оцени ефективността на различни практики в регенеративното земеделие. Регионите на фокус, откъдето брандът доставя 90% от своето кафе са Бразилия, Виетнам, Мексико, Колумбия, Кот д'Ивоар, Индонезия и Хондурас.

NESCAFÉ има за цел да постигне:

-100% устойчиво добито кафе до 2050 г. и 

-20% кафе, произведено чрез регенеративни селскостопански методи до 2025 г. и 50% - до 2030 г. като част от стратегията на Нестле за използваните основни съставки в производството.

Пилотна схема за финансова помощ в Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия

NESCAFÉ се ангажира да подкрепи фермерите, които поемат риск и разходи за преминаване към регенеративно земеделие, чрез програми, имащи за финансово подпомагане на фермерите по време на този преход. В Мексико, Кот д'Ивоар и Индонезия NESCAFÉ ще въведе пилотна схема за финансова подкрепа, целяща да ускори прехода към регенеративно земеделие. Чрез тази схема NESCAFÉ, заедно с производителите на кафе, ще тества и определи най-добрия подход във всяка страна.

Намаляване на емисиите на парникови газове чрез улавяне и съхранение на повече въглерод в почвата

Регенеративното земеделие допринася за извличане на въглероден диоксид от атмосферата и намаляване на емисиите на парникови газове. Регенеративното земеделие е ключова част от Nestlé’s Zero Net Roadmap.

NESCAFÉ има за цел да допринесе към ангажимента на Нестле за намаляване наполовина на нетните емисии на парникови газове до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050-а.

Планът предвижда работа с фермери, доставчици и партньори за подпомагане и защита на земеделските земи, подобряване на биоразнообразието и за предотвратяване на обезлесяването и  помощ на фермерите да засадят повече от 20 млн. дръвчета във или близо до техните ферми за кафе.

Бизнесът с кафе е различен от всеки друг. Промените в климата са огромно предизвикателство, което ние в Нестле посрещаме с грижа към природата и внимание към хората, заети с производството на кафе – точно това отношение дава неповторимия вкус на нашето кафе. Защото каквито и резултати да постигаме, ако те не почиват на осъзнатия ни избор  да правим света около нас по-добро място за живеене,  успехът няма да е устойчив“, отбелязва Атана Скалко, бизнес мениджър напитки за Нестле Югоизточен пазар.

NESCAFÉ Classic е любимото кафе на потребителите в България. С преминаването към прозрачни опаковки NESCAFÉ Classic стана 100% рециклируема – металната кутия може да се използва многократно, а неоцветената пластмасова капачка е 100% рециклируема.

През 2022 г. NESCAFÉ® Dolce Gusto започна в България програма за рециклиране на използваните кафе капсули и до момента вече има 31 пункта за събиране на използвани капсули из цяла страна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във