Банкеръ Daily

Екатерина Захариева:

Нестабилната политическа среда е опасна за страната

Възстановяването на доверието в институциите е ключово за успешното реализиране на проекти с европейски средства у нас и привличането на нови инвестиции. Това заяви на среща със Съвета на жените в бизнеса в България вицепремиерът Екатерина Захариева. Затова възстановяването на спрените плащания по двете оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие" е бил ключов приоритет за служебното правителство. "Оптимист съм, че положения труд ще бъде оценен и в най-скоро време ще имаме положителни новини от Брюксел", увери Захариева.


По думите й финансовата и политическата стабилност в страната е основа за икономически растеж и привличане на външни инвестиции. "Нестабилната среда не води до нищо добро. Ако имаме стабилност, успешно усвояване на европейските средства и намалим административната тежест върху бизнеса, ние неминуемо ще имаме по-висок икономически растеж", подчерта още вицепремиерът.


Тя запозна представителките на бизнеса със създадения Енергиен  борд, към чиято работа имало голям интерес. Според нея той е необходим  за решаването на проблемите в българската енергетика. "Енергийният борд се развива в правилна посока и ще докаже своята ефективност. Бордът трябва да предложи решения за излизане от дупката в сектора, като това ще стане в диалог с експертите при пълна прозрачност и информация за обществото", подчерта Захариева.

Тя допълни, че бъдещето на страната е свързано с подобряването на енергийната ефективност и призова бизнеса да инвестира в сектора. "Програмата за енергийна ефективност е един добър пример, как с малко инвестиции можем да разкрием стотици работни места, да обновим обществените и частните сгради, да намалим енергийната зависимост и да пестим средства", коментира вицепремиерът. Тя посочи, че спестените пари ще стимулират икономиката, защото така ще се повиши покупателната способност на населението и ще се стимулира по-голямо търсене на стоки и услуги. Това пък ще доведе до повече средства в бюджета.

Екатерина Захариева изтъкна положените усилия за реализиране на програмата за Енергийно обновяване на българските домове, по която до края на 2015 година трябва бъдат санирани над 100 жилищни сгради. В момента 8 банки са съгласни да отпускат кредити по Програмата за енергийно обновяване на българските домове. За трите месеца са довършени и обществените поръчки с избрани строители и проектант.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във