Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Нещо става в АЕЦ-а

Нещо странно се случва в АЕЦ "Козлодуй". В рамките на няма и седмица шести блок на два пъти даде дефект. Първо на 3 януари,  след задействане на електрическата защита, генераторът се изключи от електроенергийната система. Ден по-късно, след намесата на екип на централата и подмяната на елементи от електрическата защита, реакторът бе пуснат на максимална мощност. Но на 7 януари  се появи нов проблем - изключи една от двете турбопитателни помпи, подаващи вода към парогенераторите. Причината този път се оказа намаляването на разхода на охлаждащата вода.

Тези дефекти са в неядрения контур на централата, т.е. няма опасност от изтичане на радиоактивни материали. Само че за отстраняването им се намалява мощността и тя губи пари от непроизведената електроенергия. Не върви някак си тези неща да се случват и на блок, който е преминал планов годишен ремонт през септември 2014-а. Или може би инцидентите се дължат на занемарените през последните години ремонтни и инвестиционни програми? Ясна информация за планираните и похарчените суми по тези пера липсва в отчетите на дружеството. Състоянието му уж все повече се подобрява, но явно това все още е крайно недостатъчно, за да се навакса пропуснатото време. 

Всъщност голямата вина за сегашното състояние на централата е на политиците. По тяхно нареждане тя се е превърнала в заложник на цялата енергийна система, а и в изгодно място за партийни назначения. Бавят се плащанията към нея, евтината й електроенергия се препродава на свободния пазар от частни търговци и за АЕЦ-а остават само трохите. Капак на всичко са  непрекъснатите рокади в ръководството. Ако теглим чертата, от 2004-а насам са се сменили осем изпълнителни директори. Дълго време това специфично предприятие дори се ръководеше от познавач на двигатели с вътрешно горене, станал известен и с прозвището си Баничаря, а шеф на борда и отговорник за обществените поръчки бе млада еколожка, специалист по скалния орел. Всичко това няма как да не се отрази на мотивацията на служителите и на състоянието на компанията.  

 

"В Министерския съвет е постъпило искане да бъде закупен проектът АЕЦ „Белене", като потенциалният инвеститор не е от руски произход", заяви през седмицата  в Плевен заместник-председателят на АБВ Румен Петков. По тази причина партията възнамерява да подготви питане до министъра на енергетиката или към министър-председателя. Според Петков трябва да се знае какво е съдържанието на това писмо и какво ще се предприеме, тъй като въпросът засяга националната ни сигурност.

Интересното е, че междувременно бившият вътрешен министър се показа доста добре информиран за написаното в писмото. Инвеститорът искал разговори с българското правителство и предварително декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат вложени в начинанието. Не искал и договор с държавата за изкупуване на произведения от АЕЦ "Белене" ток. Освен това кандидат-купувачът знаел, че  лицензът за оценката за въздействие върху околната среда на проекта е изтекъл. Затова Петков призова той бързо да бъде подновен. 

През 2012 г. отново имаше частен инвеститор, който проявяваше интерес към АЕЦ "Белене". Тогава собственикът на компанията „Риск инженеринг” Богомил Манчев лансира консорциума „Глобъл пауър екуипмент”. Основен инвеститор в него бе американската фирма „Куантум груп”. Историята обаче се оказа доста мъглява и от нея така и не произтече нищо сериозно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във