Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Несебър започва преговори за собствеността върху инфраструктурата в „Слънчев бряг“

Община Несебър да започне преговори за придобиването на собствеността върху инфраструктурата на източната зона в курортния комплекс „Слънчев бряг“. Това решение взе Общинският съвет на Несебър на извънредна сесия, предаде БНР. В момента инфраструктурата се стопанисва от Акционерното дружество „Слънчев бряг“, в което 75 на 100 от акциите са на държавата, а останалите 25 % са собственост на 4 хиляди 246  юридически и физически лица. Като правен абсурд определиха казуса хотелиери.

Държавата да прехвърли собствеността на инфраструктурата на зона „Изток“ в "Слънчев бряг" на Община Несебър и да се въведе мораториум върху частичните изменения на устройствения план в курорта. Това реши днес общинският съвет в морския град. Предложението е на общинския съветник Венелин Ташев.

"Мотивите ги знаете всички - хаосът, който цари в "Слънчев бряг". Моето искане е да се сложи ред, да се знае на държавата ли е, на общината ли е и някой да започне да оправя хаоса в "Слънчев бряг", допълни Венелин Ташев.

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ е построен от държавата, а Акционерното дружество „Слънчев бряг“ е правоприемник на държавната фирма, която е стопанисвала инфраструктурата в курорта, повече от 30 години. Това е посочено в 2 съдебни решения през 2013 и 2015 година по различни спорове на кого са собственост - на държавата или на община Несебър, главната улица и малката улица „Арда“ в "Слънчев бряг". Освен държавата в акционерното дружество "Слънчев бряг" при приватизацията дялове са закупени от над 4 хиляди юридически и физически лица. „Слънчев бряг“ е национален курорт, а акционерното дружество не е обикновен оператор на улици и алеи, каза изпълнителният директор "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. Той отново потвърди, че безвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата е невъзможно по закон.

"Според очакванията ми на гласуването, изразил съм моето становище по отношение на така внесената докладна, като съм се аргументирал  съответно с правни становища от страна на юристите. Трябва да е ясно, че прехвърлянето на собствеността на акционерното дружество няма как да стане по този начин безвъзмездно. Трябва да е ясно, че "Слънчев бряг" не е само едно дружество, което оперира улиците и алеите, както в последно време се тиражираше, "Слънчев бряг" е едно дружество, което гради и прилага държавна политика и считам, че държавата трябва да запази своя дял, за да може да прилага своите политики, за да може да се спазват законите на държавата и най-вече да се работи срещу новото застрояване на "Слънчев бряг", допълни Златко Димитров. 

Случаят е правен абсурд коментира един от собствениците на големи хотели в курорта Румен Мончев. Инфраструктурата на "Слънчев бряг" струва пари и няма как някой да я придобие безвъзмездно, подчерта той.

"Аз не съм акционер в АД, но смятам, че собствеността на 3 хиляди и 500 хора трябва да се запаси по някакъв начин. Парадоксално е, че ние плащаме данъци на общината, електрическо плащаме на електрическата компания, която обслужва района, вода плащаме на ВиК и всички печелят от една инфраструктура, която е собственост на АД  "Слънчев бряг" това е един правен абсурд", допълни  Румен Мончев. 

Необходимо е да се формира група от трима души, за да започнат преговори и да се вземе решение за инфраструктурата на "Слънчев бряг", настоя общинският съветник в Несебър Венелин Ташев.

За първи път, след масови протести на хотелиери, през 2008 година темата за това кой да стопанисва инфраструктурата на Слънчев бряг стана актуална. Първоначално акционерното дружество поиска 47 милиона лева без ДДС за инфраструктурата. Сега не става въпрос за пари каза след заседанието на Общинският съвет кметът на Несебър Николай Димитров.

"Когато има някакво развитие, тогава може да говорим за ролята на общината, сега няма смисъл да говорим предварително", допълни Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във